Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Potkal Babiš junior přítelkyni v Moskvě, nebo na Krymu? Ověřili jsme výroky premiéra v TV Barrandov

Stejné téma, jiné kulisy. Předseda vlády Andrej Babiš se opět rozhodl vysvětlovat pobyt svého staršího syna na Krymu. Po nedělním interview na Nově si tentokrát vybral televizi Barrandov a moderátora Jaromíra Soukupa. Deník N znovu ověřoval výroky premiéra v aféře, která rozpoutala vládní krizi.

Kde se Andrej Babiš junior seznámil s přítelkyní?

Poté, co se o Babišova staršího syna, který údajně trpí schizofrenií, začal starat manžel lékařky Dity Protopopové Petr, popsal premiér jejich společné chvíle v televizi Barrandov následovně: „V roce 2016 šli na dovolenou do Kaliningradu. Já jsem byl rád, Protopopov s ním chodil na cyklistiku, dovolené, lyžovat, byl součást jeho rodiny. Neměl jsem čas se o něj starat. Šli jednou do Moskvy, tam potkal jednu slečnu, která byla z Krymu, která pracovala na Krymu.“

Výpovědi se v této věci ale liší. O přítelkyni Babiše juniora promluvil minulý týden v rozhovoru pro deník Právo sám Protopopov. Ten uvedl, že se dvojice poprvé nesetkala v Moskvě, nýbrž na Ruskem okupovaném Krymu. „Na Krymu se Andy navíc seznámil se slečnou a klapalo jim to spolu,“ prohlásil doslova.

Ba co víc: s onou ženou, kterou Protopopovi podle jeho slov doporučil „dobrý přítel“, zůstal Babiš junior zcela sám, protože se jeho zdravotní stav údajně zlepšil. „Tak jsem si řekl, dobře, potřebuju se chvíli věnovat i vlastní rodině, tak jsem ho nechal na Krymu pod dohledem té slečny a odletěl do Česka,“ zaznělo ještě v rozhovoru pro Právo.

O setkání na Krymu mluvil před časem také sám premiér, a to konkrétně v nedělním rozhovoru pro televizi Nova. „Ona je Ukrajinka a seznámili se na Krymu, má rodinu v Krivém Rogu (město na jižní Ukrajině, pozn. red.), a když spolu začali chodit, syn s ním byl v Krivém Rogu. Protopopov se vrátil do Prahy, synovi se tam přestalo líbit, chtěl pryč a na to konto napsal e-mail, že byl unesen,“ popisoval pro televizi předseda vlády. Současně ale doplnil, že synův pobyt v cizině byl dobrovolný.

Že se syn s přítelkyní seznámil na Ukrajině, pak Babiš uvedl tento týden v pondělí v rozhovoru pro Deník. Doslova řekl: „Můj syn s panem Protopopovem odjel do Ruska a následně na Ukrajinu, aby neměl pocit, že ho někdo pronásleduje, když právě tento fakt je pro chorobu, kterou trpí, to nejhorší. Tam se seznámil s přítelkyní, která je z Ukrajiny.“

Byl Babiš v době synovy dovolené na Krymu ve vládě?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Ověřili jsme

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější