Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud bude Pekarová muset bojovat s vlastní stranou, bude to pro TOP 09 mimořádně nebezpečné, říká Pospíšil

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pokud bude Markéta Pekarová Adamová úspěšnější předsedkyní, budu šťastný. Nejsem nepřejícný člověk, říká v rozhovoru pro Deník N bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Ten se i přes přání nové šéfky partaje do vedení strany nedostal. Nezvolení místopředsedů, které si nová šéfka partaje vybrala, považuje za špatný signál.

Delegáti vás nakonec přes výslovné přání předsedkyně Markéty Pekarové Adamové nezvolili místopředsedou strany. Mrzí vás to?

Slovo mrzí je asi silné. Plně respektuji rozhodnutí delegátů v tajné volbě. Těší mě, že jsem získal více než polovinu hlasů, tedy 54 procent jako Markéta. Ale nestačilo to. Beru to tak, že delegáti zvolili. Nic to nemění na mém rozhodnutí podporovat ji a dělat všechno pro to, aby byla úspěšná. Byť efektivita podpory z mé strany bude nižší, než kdybych byl součástí jejího týmu. Upřímně jsem zvažoval, jestli kandidovat na post místopředsedy. Nakonec jsem cítil morální závazek vůči Markétě. Své mocenské a politické ambice v čele TOP 09 jsem si už naplnil a teď jsem jen chtěl být součástí týmu paní předsedkyně.

Jak byste to tedy popsal?

Jsou zde lidé, kteří si myslí, že nemám být ve vedení TOP 09. Je jich sice menšina, ale přesto to na nezvolení stačilo.

Vnímáte to i jako zhodnocení své práce předsedy strany?

Může to být reflexe mého působení v čele TOP 09, může to být i dohoda krajů, protože jsem regiony moc nedělal. Může to být i více faktorů a je předčasné hodnotit, co všechno hrálo roli. Teprve si to budu analyzovat. Ale vedl jsem TOP 09 dvakrát do voleb a dostal jsem dvojciferný výsledek, což

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněm TOP 09

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější