Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pekarová: Nezvolili jsme si spasitelku, ale celý tým. Věřím, že Kalouskovi jde skutečně o dobro TOP 09

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Nová předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chce být každé pondělí v regionech. Zabrat podle ní musí celé vedení, protože není spasitelkou. Ráda by také zvýšila sebevědomí strany. Její přání, aby jí po boku na postu místopředsedy stál bývalý šéf Jiří Pospíšil, delegáti nevyslyšeli. Spolupracovat s ním chce ale nadále.

Ve volbě předsedy TOP 09 jste získala 96 hlasů, rozdíl mezi vámi a senátorem Tomášem Czerninem byl 15 hlasů. Jak to čtete?

Je důležité, že si delegáti poprvé za deset let existence strany mohli vybrat ze dvou kandidátů, kteří o to významně stáli. Nebyla to jenom nějaká snaha o projev na sněmu jako před dvěma lety, byla to relevantní kandidatura. Z tohoto pohledu jsem získala nejsilnější mandát.

Na rozdíl od mých předchůdců – tedy kromě Jiřího Pospíšila, který měl protikandidáta až z pléna sněmu – jsem měla protikandidáta a od samého začátku jsem věděla, že vstupuji do kandidatury proti někomu.

Spíš jsem se ptala na to, že to bylo skutečně těsné vítězství. Jestli to nesvědčí o tom, že je TOP 09 rozdělená.

Každý máme svůj přístup či jiný pohled na směřování, ale naopak v mnohých ohledech se shodujeme. To bylo zřejmé delší dobu. V rámci TOP 09 teď převládala velká iniciativa, strana se probudila k velké aktivitě, hodně se o nás psalo. To nás těší a můžeme to zužitkovat k prospěchu strany.

Nevnímám to jako rozpolcení, které je dané hlubšími kořeny, ale spíš každý preferoval jiného kandidáta. Tomáš Czernin se stal prvním místopředsedou a vytváříme skutečně tandem. Věřím, že i tímto gestem dovedeme spolustraníky stmelit, pokud by se případně cítili rozdělení.

Někteří komentátoři říkali, že jde o střet konzervativního a liberálního křídla v TOP 09. Vnímáte to stejně?

Ne. Je to oblíbená zkratka médií, ale ve skutečnosti se s Tomášem Czerninem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější