Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z nadšení zůstala pachuť. Klus, Irglová i Zrní přibližují natáčení pochybného velkofilmu

Poslední z Aporveru. Foto: Facebook filmu
Poslední z Aporveru. Foto: Facebook filmu

Bezproblémová spolupráce i ztráta důvěry a nesrovnalosti v placení. Tak vzpomínají herci a členové štábu na natáčení nejdražšího českého filmu Poslední z Aporveru, který čeká na dokončení a jehož vznikem se zabývá policie. Režisér a producent Tomáš Krejčí ale tvrdí, že všichni dostali zaplaceno podle smlouvy.

Film Poslední z Aporveru měl mimořádně velké ambice, zatím však za ním zůstaly jen obří náklady – zhruba 240 milionů korun –, mnohaleté zpoždění a podezření na porušení zákona. Deník N tento týden zjistil, že policie navrhla obžalovat z dotačního podvodu režiséra a producenta Tomáše Krejčího, producenta Jiřího Košťála a jednatele společnosti CZ PAP Petra Hemmra, který se měl podílet na postprodukci.

Na výsledek své práce – a v některých případech i peníze – čekají také herci a štáb. Hlavní mužskou roli ve filmu, o kterém se mluví od roku 2006, obsadil díky castingu devatenáctiletý Filip Cíl. Dnes třicetiletý herec pro Deník N vzpomíná, že konkurz trval několik dní. „Byl jsem mladý a naivní. Dostal jsem hlavní roli, byl šťastný a bylo mi jedno, co podepíšu. To byla moje první chyba,“ říká.

Natáčení, kterého se účastnil od samého počátku, bylo náročné. Musel se udržovat v kondici kvůli trikovým scénám, nechyběly ani kaskadérské zkoušky. „Bylo to super, nádherné, ale už tehdy bylo jasné, že to bude hodně práce. A už v začátku bylo strašně moc nezaplaceného času,“ popisuje.

Herec Filip Cíl při natáčení snímku Poslední z Aporveru. Foto: Facebook filmu

Podle Cíle byla jeho smlouva koncipována tak, že většinu peněz dostane až po dokončení snímku. „Když počítám všechny zkoušky, dotáčky, strávil jsem tam čtvrt roku, čtyři nebo pět dní v týdnu, prostě podle toho, jak se točilo,“ líčí herec.

Asi po dvou letech prý obdržel od tvůrců v několika splátkách zhruba padesát nebo šedesát tisíc. „Cítil jsem se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Poslední z Aporveru

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější