Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Provokace serveru Sputnik News proti novinářce Deníku N

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Propagandistický server Sputnik News připravil provokaci vůči novinářce Deníku N. Přinášíme osobní svědectví Petry Procházkové a stanovisko redakce.

Byla jsem pozvána na akci s názvem „Mediální fórum 2019: svoboda žurnalistiky v kontextu práv člověka, nových technologií a mezinárodní informační bezpečnosti“ pořádanou oficiálně ruským časopisem Mezinárodní život za aktivní spolupráce s ruským velvyslanectvím.

I když jsme s řadou účastníků měli na některá témata odlišný názor, jsem zvyklá v klidu a otevřeně debatovat.

Sputnik News o akci informoval v článku s titulkem „Na Foru Media 2019 v Praze se řeší svoboda a lidská práva. Petra Procházková zatím nedorazila“, mé účasti tedy předem věnoval speciální pozornost.

Následující den vyšel ve Sputniku článek o mém kratičkém vystoupení. Lživý a manipulativní, s titulkem „Trapas na Media Foru. Petra Procházková: Čeština je k ničemu, do ČR nikdo nejezdí“ (titulek byl následně upraven). Nic z toho není pravda. K žádnému „trapasu“ nedošlo, ani jsem neřekla, že do ČR nikdo nejezdí, i zbytek článku je celý překroucený. Přesto se ihned rozletěl po ruských sociálních sítích. Psali mi znepokojení přátelé z Ruska i odjinud. Lež vypuštěná do světa je těžký, prakticky nezničitelný soupeř.

Přímo na místě jsem žádala o možnost vyvrátit zmíněné lži. Na akci, která měla být věnována boji proti fake news a dezinformacím, nebyl nikdo ochoten řešit konkrétní případ manipulace s fakty spáchané na mé osobě. Nikdo z ruských expertů, politologů a specialistů na dezinformace a média, kteří přednesli spoustu teoretických příspěvků, mi nedokázal umožnit diskusi nad vylhaným článkem.

Opakovaně jsem se dotazovala i autora článku Vladimíra Franty, který falešně interpretoval má slova. Zajímalo mne, proč lhal. Ptala jsem se ho, zda jsem byla pozvána, aby mě mohli zdiskreditovat. Smál se a lhal mi do očí. Prý si bude psát, co se mu zlíbí. Od toho je svoboda, řekl mi.

Raptor TV následně pustila do oběhu video, kterým se mě pokouší kompromitovat. Natáčel ho fotograf Vít Hassan, který se mi bezprostředně po incidentu dokonce pokoušel natočený materiál prodat. Je na něm natočeno, jak jsem vyrazila Frantovi telefon z ruky a pleskla ho po tváři. Video ovšem nezabírá celou situaci, chybí v něm, že Vladimír Franta opakovaně provokoval mého kolegu, fotografa Ludvíka Hradilka, a pak na něj i fyzicky dorážel. V tu chvíli jsem vyšla já a znovu se snažila zjistit, co svou aktivitou sleduje. Na videu tedy není zaznamenán předcházející kontext, jak se situace postupně vyhrocovala.

Jsem přesvědčenou odpůrkyní jakéhokoliv násilí. Nejsem na to, co se v pátek stalo, hrdá, ale nejsem to já, kdo by se měl stydět.

Stanovisko redakce:

Celá akce nese znaky připravené provokace ze strany zástupce propagandistického serveru Sputnik. Jeho redaktor vydal o zkušené novinářce Petře Procházkové pomlouvačný článek a následně ji a našeho fotografa obtěžoval natáčením a fyzickým kontaktem přímo na akci. Petra Procházková se neměla nechat vyprovokovat, byť je její reakce lidsky pochopitelná. Bez jakýchkoliv pochyb je však jasné, kdo cíleně lhal a manipuloval a kdo na místě nerespektoval opakované žádosti o ukončení obtěžování.

Raptor TV je internetové medium Žarka Jovanoviče s nejasným financováním, které se zaměřuje na reportování z akcí různých extremistických spolků a často přejímá proruský narativ. Jovanovič působil ve spolku Hej, Občané!, které podporovalo Miloše Zemana a bylo i v jeho volebním štábu, kandidoval také za SPOZ v roce 2018. Zástupci spolku také aktivně pokládali otázky v publiku při prezidentských debatách a podporovali kandidáta SPD do europarlamentu generála Blaška, vystupují proti EU i NATO.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější