Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřel Jake Burton. Otec snowboardingu, u kterého průkopníci z ČSSR škemrali o prkna

Jake Burton zemřel v nedožitých šestašedesáti letech. Foto: Burton.com
Jake Burton zemřel v nedožitých šestašedesáti letech. Foto: Burton.com

V nedožitých šestašedesáti letech zemřel ve čtvrtek Jake Burton Carpenter. Jeden z otců snowboardingu podlehl rakovině, kterou sice už v minulosti porazil, ale nemoc se mu bohužel vrátila. Zakladatel společnosti Burton měl výrazný vliv i na tuzemskou snowboardovou scénu, která se formovala od začátku osmdesátých let a jejíž představitelé na Burtona vzpomínají jako na nesmírně kamarádského frajera.

„Nebudete tomu věřit, ale rakovina se mi vrátila. Jde o stejný nádor jako dříve, prostě jsem se ho nezbavil. Bojím se toho, co mě čeká, ale je jednodušší se s tím vypořádat, když vím, že mám rodinu, která bude pokračovat. Stejný pocit mám díky svým přátelům a celému našemu sportu. Všechno je v dobrých rukou,“ napsal Jake Burton svým zaměstnancům jen deset dnů před smrtí.

Už o několik měsíců dříve sepsal nejdůležitější momenty svého života. „V zimě roku 1961 jsem byl poprvé s rodinou lyžovat ve Vermontu a okamžitě se stal závislým na horách a sněhu,“ psal rodák z New Yorku na časové ose, kterou zveřejnily stránky Burton.com po jeho smrti.

Nejmladší ze čtyř sourozenců, který během dospívání přišel o bratra, jenž zahynul ve Vietnamu, se do snowboardingu zamiloval na konci šedesátých let. „Když mi bylo třináct nebo čtrnáct, měl jsem svůj první ‚snurfer‘, byl to prostě kus dřeva, který byl na jednom konci zahnutý nahoru. Na tom konci byl provaz, kterého jsem se držel, aby mi pomáhal udržet stabilitu. Okamžitě jsem se zamiloval do pocitu, že můžu surfovat na sněhu. Hned jsem věděl, že by z toho mohl být sport,“ svěřil se Burton v minulosti v dokumentu pro BBC.

Na střední škole začal lyžovat za školní tým. Ve stejné době se musel také vyrovnat se smrtí své matky, která na podzim roku 1971 podlehla leukémii. „Měla zlomené srdce, když ztratila ve válce syna,“ psal Jake na časové ose.

O rok později nastoupil na vysokou školu v Coloradu, kde se snažil dostat do univerzitního lyžařského týmu. „V týmu bylo hodně dobrých Evropanů, takže mě nakonec nevzali,“ pokračuje otec snowboardingu. Burton nakonec vystudoval univerzitu v New Yorku a od roku 1977 začal pracovat pro investiční banku na Manhattanu, kterou tehdy vlastnil přítel jeho sestry.

„Pracoval jsem dvanáct až čtrnáct hodin denně  a určitě jsem svou práci nemiloval. Pořád jsem myslel na to, že surfování na sněhu by mohl být sport, tak jsem to v New Yorku zabalil a přestěhoval jsem se do Vermontu, kde jsem pracoval na farmě a po nocích dělal barmana,“ pokračoval Burton, který ve stejném období také pracoval na snowboardových prototypech. Ostatně, v roce 1977 založil společnost Burton.

„Vyrobil jsem více než stovku prototypů, než jsem se rozhodl, že budeme snowboardy vyrábět. Vzpomínám, že jsem byl bezradný, protože ze začátku jsem nevěděl nic o sériové výrobě. Vzpomínám si na jeden moment, když se nám povedlo přidělat na prkno vázání. Jel jsem domů, ale po cestě jsem zastavil u krajnice, vyskočil z auta a radoval jsem se, protože jsme udělali velký krok,“ vzpomínal Jake pro BBC.

Jake na začátku osmdesátých let přestěhoval svou továrnu na prkna z Vermontu do Manchesteru. „Koupil jsem si ve Vermontu dům se stodolou a ta stodola byla vlastně továrna, obývák byla prodejna snowboardů, sklep byl sklad a ložnice byla kancelář, do které neustále někdo volal,“ vzpomínal Jake na rok 1981. Na silvestra téhož roku potkal svou budoucí ženu Donnu. O deset let mladší partnerku si vzal v květnu roku 1983.

Inspiroval československou scénu

Už na konci sedmdesátých let se v tehdejším Československu o výrobu snowboardu snažil i Luděk Váša. „On s tím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější