Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když hlava stávkuje. Návod pro sportovce, jak se vyhnout psychickým potížím

Brankář české hokejové reprezentace Patrik Bartošák. Foto: Vít Šimánek, ČTK
Brankář české hokejové reprezentace Patrik Bartošák. Foto: Vít Šimánek, ČTK

Patrik Bartošák ještě na jaře reprezentoval Českou republiku na mistrovství světa v hokeji v Bratislavě, jenže o necelého půl roku později musel přerušit kariéru kvůli psychickým potížím. Příklad elitního brankáře připomněl, jak je lidská duše křehká. Nejen o tom, jak by se měli sportovci bránit psychickým nástrahám, se Deník N bavil se sportovním psychologem Jiřím Šlédrem a s mentálním koučem Marianem Jelínkem.

Z vrcholového sportu se stal byznys, ve kterém se točí obrovské peníze. Tlak na novodobé gladiátory a pozornost na ně upíraná navíc výrazně vzrostly s příchodem sociálních sítí, které často slouží k přehnané kritice.

Příběh Patrika Bartošáka naštěstí dopadl mnohem lépe než ten fotbalistů Františka Rajtorala, Davida Bystroně a Pavla Pergla nebo hokejistů Miroslava Hlinky s Adamem Svobodou. Tedy mladých lidí, kteří uspěli ve svých sportech, ale v nedávné minulosti si sáhli na život.

„V poslední době bojuji s psychickým onemocněním, které jsem bohužel řešil v kombinaci s alkoholem. Svoji situaci si uvědomuji, vyhledal jsem odborníky a podstoupím léčení. Z tohoto důvodu zatím nemohu pokračovat ve sportovní kariéře,“ nebál se mladý brankář veřejně přiznat a hlavně řešit své psychické problémy, se kterými v dnešní době bojuje kdekdo.

Vždyť za poslední čtvrtstoletí vzrostla spotřeba psychofarmak v Česku hned šestinásobně. Navíc podle studie Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů (FIFPro) se s psychickými problémy potýká více než třetina hráčů.

„Vždy jde o soubor vlastností, vývoje a různých typů zvládaných a nezvládnutých zátěží. U každého jednotlivce je spousta neznámých, můžeme se jen domnívat, co se člověku stalo během jeho dospívání,“ vysvětluje sportovní psycholog Jiří Šlédr s tím, že nelze problém zobecňovat.

Jak umět prohrávat

Sportovci jsou obecně pod tlakem spojeným s krátkým časovým obdobím, na které se připravují mnohdy i roky.

„Sportovec jede na olympiádu a vnitřně se mu spustí nějaké obavy a strachy. Je to tím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější