Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Můžu být spřízněná duše i pro Zemanovy voliče, říká první kandidát na Hrad Hilšer

Senátor Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Senátor Marek Hilšer jako první oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta, a to více než tři roky před termínem voleb. „V mnohém je to symbolická funkce, ale může vytvářet atmosféru ve společnosti a otevírat důležitá témata,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Proč jste se rozhodl znovu kandidovat na prezidenta?

Chci se snažit zlepšovat poměry v naší zemi. Během minulé prezidentské kampaně i teď během senátorské zkušenosti a práce jsem mluvil se spoustou lidí a poznal řadu problémů a chtěl bych přispět k jejich řešení. Myslím, že jako prezident budu mít větší šanci.

Dále musím říct, že vnímám v této společnosti určité antagonismy a já bych byl rád, kdyby se tady objevil někdo – ať jsem to já, nebo kdokoli jiný –, kdo by byl svorníkem pro společnost. A v minulosti jsem říkal, že by to měl být někdo, kdo není spojován s nějakou zásadní politickou minulostí, kdo už tady třeba působil dvacet let.

Myslím, že historie minulého režimu a 90. let nás v řadě věcí rozděluje, a mám za to, že už nová generace politiků, kteří vyrostli po listopadu 1989, má větší šanci hledět do budoucnosti a spojovat. Společnost rozdělují nejrůznější oligarchové a finanční skupiny a i oni budou předkládat své kandidáty. Nemělo by docházet k přivlastňování si státu.

Stát a jeho představitelé by měli pracovat pro občany, ne pro úzké zájmové skupiny. Občanský kandidát v tomto může zemi prospět a já bych takovým kandidátem chtěl být.

Když jste zmínil oligarchy, znamená to, že vaše kandidatura je reakcí na premiéra Andreje Babiše, případně prezidenta Miloše Zemana?

Jsou různí, není to jen Andrej Babiš. Já tady nebudu jmenovat.

Mluvil jste o oligarších.

Ano. Myslím, že všichni ví. Mě tady znepokojoval určitý fenomén a to je jeden z důvodů, proč jsem tehdy šel do kampaně. To, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější