Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Staněk se chlubil šetrností, z reprefondu ale platil statisíce za flešky, ručníky i sirupy

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Bývalý ministr kultury Antonín Staněk. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministerstvo kultury není bankomat, prohlásil krátce před svým odchodem z čela resortu Antonín Staněk. Deník N však zjistil, že se za jeho vedení několikanásobně navýšil reprezentační fond ministerstva. Úřad se to snažil utajit.

„Pokud bych byl někdy znovu v budoucnosti ministrem kultury, což asi mnozí neradi uslyší, postupoval bych úplně stejným způsobem, protože peníze, které v kultuře jsou, je potřeba využívat efektivně, je potřeba je využívat s péčí řádného hospodáře, a ne si z ministerstva kultury dělat bankomat,“ řekl Staněk (ČSSD) v polovině července po schůzce v Lánech, kde prezident Miloš Zeman oznámil, že ho k 31. červenci z funkce odvolá. V den odchodu z čela ministerstva navíc mluvil o zastavených penězovodech.

Ve skutečnosti ale některé výdaje ministerstva za Staňkova působení výrazně rostly. V porovnání s jeho předchůdci Danielem Hermanem (KDU-ČSL) a Iljou Šmídem (nestraník za ANO) se značně zvýšilo čerpání prostředků z reprezentačního fondu ministerstva. Vyplývá to z dokumentů, které redakce Deníku N dostala po značných obstrukcích (viz box) na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Resort v roce 2018 během Staňkova šestiměsíčního působení (ministr se ujal funkce na konci června) utratil na květinách, darech, pohoštění a reprezentačních potřebách ministra, jeho kabinetu a náměstků přes

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější