Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Opozice pohřbívá „záchranný plán“ ČSSD na rozpuštění Sněmovny. Je to PR tah a farizejství, tvrdí

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Sociální demokracie se rozhodla řešit vládní krizi nečekaně. Při hlasování o nedůvěře sice její poslanci opustí jednací sál, ale podpořili by případné hlasování o rozpuštění Sněmovny. Podle opozičních stran je to farizejské.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl Deníku N, že ve Sněmovně v současnosti není mezi poslanci nálada, aby hlasovali pro předčasné volby. Proti této možnosti se vymezil i lídr TOP 09 Jiří Pospíšil a s tímto řešením nesouhlasí ani šéf hnutí STAN Petr Gazdík. Lídr hnutí ANO Andrej Babiš možnost předčasných voleb odmítá. Potřebných 120 hlasů je tedy v nedohlednu.

Po tříhodinovém jednání se vedení sociální demokracie usneslo, že kauzy Andreje Babiše poškozují vládu, a proto by bylo nejlepší, kdyby odešel z jejího čela. Dále oznámili, že při pátečním hlasování o nedůvěře vládě opustí sál. Na druhou stranu ale nabídli hlasy svých poslanců pro případné hlasování pro rozpuštění Sněmovny. Vládní strana sice nic podobného iniciovat nebude, ale kdyby se do toho chtělo opozici, nabízí svůj klub.

Redakce Deníku N oslovila vedení zbývajících osmi sněmovních stran, jestli by iniciovaly hlasování o předčasných volbách, případně jestli by jejich poslanci tuto myšlenku podpořili, kdyby to svolal někdo jiný. A je jasné, že se ve Sněmovně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější