Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak premiér Babiš překonal příkop, který mezi námi a Ukrajinou vykopal Zeman

Premiér Andrej Babiš se stihl v Kyjevě setkat nejen s premiérem, prezidentem, šéfem parlamentu, ale i českými krajany a bohemisty. Foto: Petra Procházková, Deník N
Premiér Andrej Babiš se stihl v Kyjevě setkat nejen s premiérem, prezidentem, šéfem parlamentu, ale i českými krajany a bohemisty. Foto: Petra Procházková, Deník N

Analýza Petry Procházkové: Tenhle výlet se Andreji Babišovi opravdu povedl. Do Kyjeva vzal tolik českých podnikatelů, že se nevešli ani do jednoho letadla. Letěla dvě.

Zpátky se byznysmeni vraceli nadšeni ukrajinskou pohostinností a premiér se mohl pyšnit diplomatickým úspěchem. Pozval do Prahy i prezidenta Zelenského. Co tomu říkají na Pražském hradě, není navzdory protokolu vlastně vůbec důležité.

Kdyby nadšení nadnášelo, nepotřebovali jsme k přeletu z Kyjeva do Prahy motory. Rozjucháno nadějí, kterou pro ně skýtá ještě do značné míry panenský, ale také obrovský ukrajinský trh, se po hodinách vyjednávání vracelo domů z Kyjeva téměř sto českých podnikatelů. S sebou si vezli spoustu nových kontaktů, slibů, ujištění, předběžných dohod a nových přátelství. Bez nich se obchody na východě dělat nedají.

I když na podpis kontraktů zatím nedošlo, vrata jsou zjevně dokořán. Víc než kdokoliv čekal, pochvaloval si výsledky cesty i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který velel delegaci obchodníků s jaderným zařízením (Škoda JS), autobusovými spoji (RegioJet), bunkry (Oppidum Bunkers) nebo zbraněmi (Excalibur Army).

Na Ukrajině v tuto chvíli podniká 220 českých firem a je velká šance, že jich brzy bude podstatně víc. Právě blesková návštěva pod taktovkou premiéra Andreje Babiše k tomu může přispět, přestože Praha a Kyjev teď neprožívají žádné vášnivé líbánky. Naopak – spíš vleklou manželskou krizi.

I proto byl úspěch cesty do Kyjeva vlastně překvapivý. Je totiž jen málo evropských zemí, s nimiž máme vztahy dlážděné tolika diplomatickými faux pas jako s Ukrajinou.

Fait accompli a hotovo

Na vině jsou především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajina

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější