Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slovanství, tradiční rodina a Facebook. Dezinformátoři mění strategii

Na rozdíl od předchozích let už manipulátoři a příznivci dezinformací nesází pouze na migrační krizi a strach z islámu. Apelují na slovanskou pospolitost, tedy že se Česku bude více dařit „v náručí” Ruska, či hájí přímo syrskou vládu v Damašku otevřeně podporovanou Kremlem. Na změnu strategie upozorňuje poslední čtvrtletní zpráva o extremismu, kterou pravidelně vydává ministerstvo vnitra.

Deník N se nyní na základě zdrojů z bezpečnostní komunity dostal ke konkrétním stránkám, které od začátku roku rostou a derou se do čela nové vlny manipulací a překrucování faktů. Facebookové stránky jsou navíc mnohem levnější na provoz než tradiční dezinformační servery. Jedním z hlavních příkladů je třeba facebooková vlastenecká televize Patriot TV. Ta sdílí konspirační dokumenty a věnuje prostor i besedám a demonstracím krajně pravicové scény v Česku. A za půl roku získala tisíce sledujících.

„Je vytvářen dojem, že český národ je v existenciálním ohrožení. V současné době lze sledovat i vznik řady nových skupin na Facebooku, které výstupy kvazi-mediálních projektů multiplikují. Jejich provoz je levnější a snadnější na údržbu,“ píše se o dezinformačních projektech ve zprávě o extremismu.

Samozvaná vlastenecká televize šířila třeba protest před Pražským hradem. Během něj bývalý člen bezpečnostních složek Martin Zapletal pálil vlajku Evropské unie a imitoval hajlování. Televize všeobecně sdílí názory proti západním demokratickým institucím.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější