Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš v Kyjevě: Prokremelští Tataři na Hradě bezpečnostním rizikem? Nevím, na pivo jsem s nimi nešel

Premiér Andrej Babiš s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (19. listopadu 2019). Foto: Efrem Lukatsky, AP / ČTK
Premiér Andrej Babiš s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (19. listopadu 2019). Foto: Efrem Lukatsky, AP / ČTK

Premiér Andrej Babiš si zpětně nezjišťoval, kdo jsou prokremelští aktivisté z Ruskem okupovaného Krymu, se kterými se fotil 28. října na Pražském hradě. „Nevím, jestli to je bezpečnostní riziko. Já s těmi dámami nešel na pivo, tak jsem se necítil ohrožený,“ řekl v reakci na dotazy reportérky Deníku N v závěru brífinku během návštěvy Ukrajiny.

Jak hodnotíte cestu na Ukrajinu? Cesta českého premiéra se uskutečnila na Ukrajinu po jedenácti letech, je to signál něčeho?

Určitě. Hodnotím cestu velmi pozitivně. Byl jsem přijat na nejvyšší úrovni. Jsem překvapen, že je o cestu takový zájem. Máme tady asi 222 firem, které tady podnikají. A myslím, že je to restart vztahů poté, co Ukrajina má nového prezidenta a premiéra. Jsou to mladí politici a je to nová generace, obrovská podpora ukrajinských občanů z voleb.

Ráno jsem se setkal s našimi podnikateli, kteří nám velice konkrétně dali úkoly, co máme projednávat. Pak jsem vzdal hold u památníku neznámého vojína a pak jsem vzdal hold u památníku obětem hladomoru na Ukrajině.

Pak jsme měli obchodní fórum, kde bylo narváno, takže tam byly i ukrajinské firmy. Pak jsem měl jednání s premiérem, oficiální jednání delegací, následně s prezidentem, který nám věnoval čas a pozval nás i na oběd, bylo to velice přátelské a příjemné. Teď jsme byli u předsedy parlamentu.

Bylo to deset akcí za ten den a myslím, že jsme sem přišli v pravou chvíli, protože z evropských premiérů tady nikdo nebyl, co mají nového prezidenta a premiéra. A i to, že máme předsednictví V4, pan prezident přijal pozvání do Prahy. Deset let jsme tady na úrovni premiéra nebyli a budeme se to snažit dohnat na úrovni ekonomické spolupráce.

Může se nás nějak dotknout spor Ruska a Ukrajiny o tranzit zemního plynu?

Spekuluje se o tom dlouho, ale všichni se předzásobili, co vím. I Slovensko a Maďarsko i my, takže doufejme,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější