Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš ve Švýcarsku k emigrantům mluvit nebude. Má moc práce, oznámila po protestech univerzita

Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Projev premiéra Andreje Babiše, který měl v Curychu zahajovat výstavu fotografií o životě československých emigrantů ve Švýcarsku, se neuskuteční. Informovala o tom na webu curyšská univerzita. Někteří z lidí zachycených na snímcích, ale i další krajané univerzitu předtím vyzvali ke zrušení Babišova vystoupení.

Fotografka Iren Stehli představí portréty pětadvaceti Čechů, kteří po sovětské okupaci v roce 1968 utekli před komunistickým režimem do Švýcarska.

Proto také putovní výstava, která má být 3. prosince představena v Curychu, nese název A Second Life, tedy Druhý život. U příležitosti vernisáže měl promluvit premiér Babiš (ANO), což ale řadě tamních emigrantů – včetně autorky fotografií – vadilo.

Vedení curyšské univerzity, která akci pořádá, poslali otevřený protest proti Babišově účasti na akci. Odmítají především to, aby výstavu o emigrantech, kteří utekli před totalitou, zahajoval člověk, který pro tehdejší režim pracoval.

A akce se nakonec neuskuteční, údajně z časových důvodů. „Akce nebude obsahovat projev českého premiéra Andreje Babiše. Oznámil, že nemůže přijet do Curychu kvůli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Kauza Čapí hnízdo

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější