Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Super ženská, má tah na branku.“ Dostálová hájila Babiše v kauze Čapí hnízdo, teď se o ni také zajímá policie

Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Foto: Hnutí ANO Královéhradecký kraj
Karla Šlechtová a Klára Dostálová. Foto: Hnutí ANO Královéhradecký kraj

V minulosti bránila premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a tvrdila, že k žádnému dotačnímu podvodu nedošlo. Nyní se o ministryni Kláru Dostálovou zajímá policie zřejmě v souvislosti se zakázkami agentury CzechTourism, která patří pod ministerstvo pro místní rozvoj.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu dnes zasahovali na několika místech v Praze a zajímali se i o ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO). Zásah se podle deníku E15 týkal veřejných zakázek z roku 2016 a je spojen s agenturou CzechTourism, kterou tehdy měla Dostálová na starost.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 jen oznámilo, že se případ nachází ve fázi prověřování, týká se zadávání veřejných zakázek a nikdo nebyl obviněn. Sama ministryně dnes ale přiznala, že se o ni policie zajímá, a dokonce ráno přišla k ní domů pro služební počítač.

„Policie byla ráno u mě doma s dotazem, zda mám služební techniku. Všechno jsem vydala, policie si to odvezla. Z logiky věci prověřuje policie i mě, protože jsem byla nadřízenou CzechTourismu ať už jako náměstkyně, nebo jako ministryně,“ řekla ministryně na svém brífinku.

Dostálová se stala ministryní pro místní rozvoj v prosinci 2017 a ve funkci zůstala i v druhé Babišově vládě. Na ministerstvo ale přišla jako náměstkyně už v roce 2014, když hnutí ANO poprvé vstoupilo do vlády. Nejprve měla na starost evropské fondy, poté regionální rozvoj, a tedy i agenturu CzechTourism. „Vždy mě bavilo pomáhat starostům, kreativně myslet a myšlenky rozvíjet, a tak jsem nabídku s radostí přijala,“ napsala pak o této funkci na stránkách hnutí ANO.

Ostatně ministryní se Dostálová mohla stát už o několik let dřív. Když v čele resortu kvůli svému odchodu do Bruselu končila Věra Jourová, chtěla za svou nástupkyni právě ji. Do funkce ale tehdy nastoupila Karla Šlechtová (ANO).

Při nástupu na ministerstvo počátkem roku 2014 Dostálová Deníku řekla: „Na práci se těším, jsem přeci jen, jak se říká, člověk od fochu, protože evropskými fondy se zabývám dlouhá léta. Přicházím na ministerstvo i s pohledem druhé strany jako příjemce fondů. Budeme se snažit nastavit uživatelsky příjemné prostředí. Chceme, aby evropské fondy nebyly strašákem, ale naopak prospěšné pro celou Českou republiku.“

Straničtí kolegové si spolupráci s Dostálovou pochvalují, výhrady k ní ale nemá například ani poslanec opoziční

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější