Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Bezmozkům“ na stadionu má hrozit až stotisícová pokuta. Přísné tresty za pyrotechniku si chválí kluby i liga

V duelu Slavie s Olomoucí naházeli příznivci sešívaných pyrotechniku mezi fanoušky Sigmy. Foto: ČTK
V duelu Slavie s Olomoucí naházeli příznivci sešívaných pyrotechniku mezi fanoušky Sigmy. Foto: ČTK

Problémoví fotbaloví fanoušci mohou brzy čelit tvrdším trestům. Za použití i přenášení pyrotechniky na stadiony bude podle zákona, který zatím prošel vládou, hrozit lidem až stotisícová pokuta. Pokud fanoušek poruší zákaz vstupu na stadion, může dokonce skončit na dva roky ve vězení.

Na jaře zranil na Letné fanynku Sparty dělbuch, který přiletěl z kotle Viktorie Plzeň. V létě zase naházeli ultras Slavie světlice do sektoru fanoušků Sigmy Olomouc. Disciplinární komise Ligové fotbalové asociace (LFA) potrestala Viktorii půlmilionovou pokutou, Slavii kvůli dřívějším prohřeškům dokonce zavřela stadion.

„Setkali jsme se s případem, kdy se část této takzvaně bezpečné svíce ulomila, spadla na vedle stojící dívku a způsobila jí popáleniny. Takže ono ani nemusí dojít k vhazování pyrotechniky, ona je i tak sama o sobě zdraví nebezpečná,“ řekl v rozhovoru pro Deník N šéf disciplinární komise Richard Baček.

Stejný názor zastává i ministr vnitra Jan Hamáček, jehož resort připravil přísnější zákon. „Rizika používání pyrotechniky jsou tak závažná, že to musíme řešit. Neexistuje nic jako bezpečné použití pyrotechniky na stadionu, kterou bohužel často vidíme i u nás.“ Na Twitteru poté dodal, že nechce, aby se tátové kvůli chuligánům báli vzít své syny na fotbal.

 

Pokud tedy novou právní úpravu schválí Parlament, bude fanouškům nejen za použití, ale i za samotný pokus o přenesení pyrotechniky na stadion hrozit pokuta ve výši deseti až padesáti tisíc korun. Peněžitý trest dokonce riskují i fanoušci, kteří pyrotechniku použijí už cestou na stadion. „V prostorech mimo stadion, na veřejných prostranstvích v dopravních prostředcích a podobně není zakázáno pyrotechniku u sebe mít, ale je zakázáno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Česko, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější