Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

BIS v kauze ruského ovlivňování voleb ukázala na Bystroně z německé AfD.

Havlovi jsem na inauguraci sehnal kravatu, má žena Olze blůzu, říká bývalý americký velvyslanec

Někdejší americký velvyslanec William Luers a jeho žena Wendy za komunistů pomáhali československým disidentům, po pádu režimu se vším, co bylo potřeba - od učitelů angličtiny přes oblečení na inauguraci až po expertní konzultace k ústavě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Někdejší americký velvyslanec William Luers a jeho žena Wendy za komunistů pomáhali československým disidentům, po pádu režimu se vším, co bylo potřeba – od učitelů angličtiny přes oblečení na inauguraci až po expertní konzultace k ústavě. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Devadesátiletý diplomat William Luers byl americkým velvyslancem v Československu v 80. letech. Spojené státy byly hlavním spojencem místních disidentů a on se s nimi pravidelně setkával v hospodě U Sedmi andělů. Do Prahy přijel s manželkou Wendy na vystoupení během letošních oslav 17. listopadu na Václavském náměstí. Oba dva pozdravili česky.

Pořád si češtinu pamatujete?

Zdaleka ne tolik, ale rychle se tady rozvzpomínám.

Kdy se vám hodilo, že jste česky uměl?

Tolikrát! Třeba když jsme jeli v autě s Václavem Havlem v New Yorku, kde jsem organizoval jeho první návštěvu v lednu 1990. Představoval jsem ho lidem, všichni ho chtěli poznat a on v jednu chvíli říká česky Michaelu Žantovskému: „Proč mě Bill pořád nutí všude mluvit? Já jsem spisovatel, píšu, nechci mluvit. Neumím to.“ Nenapadlo ho, že mu budu rozumět, ale já na něj plynule reagoval.

S kým se v Česku chcete setkat?

Řeknu vám, s kým bych chtěl, ale nepůjde to. S Lubomírem Štrougalem. Už se mi to asi nepodaří, není prý v dobrém stavu.

Proč zrovna s ním?

My jsme se znali a tehdy jsme se tajně scházeli. Byl předsedou vlády a nikdo nevěděl, že pro mě v noci posílal auto. Nechtěl, aby někdo poznal, že jedu já.

Jak jste spolu mluvili?

Rusky. Byl jsem velvyslancem v Sovětském svazu a ruštinu mám vynikající. A pan Štrougal mluvil rusky líp než anglicky.

Dneska je mu 95 let, o čem s ním chcete mluvit?

Mám dvě konkrétní otázky o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

USA

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější