Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blokáda v Gaze a vytlačování z domovů ve východním Jeruzalémě. Jak se žije Palestincům bez vlastního státu

Běžný den v Gaze. Foto: Kirill Ščeblykin, Deník N
Běžný den v Gaze. Foto: Kirill Ščeblykin, Deník N

Zatímco se obyvatelé Gazy čas od času ocitají v první linii boje mezi džihádisty a izraelskou armádou, ve východním Jeruzalémě bojují o právo žít v rodném městě. Přinášíme reportáž z obou míst.

Výbuch dopadající rakety zní, jako kdyby někdo o patro níže práskl dveřmi. A to i když dopadla o několik bloků dál.

Takové rány probudily minulý týden obyvatele města Gaza ve stejnojmenném pásmu. Při pohledu na nebe si ale pozorovatel rychle uvědomil, že o žádné práskání dveřmi nejde. Nad městem se vznášela černá oblaka, která po sobě zanechávaly izraelské rakety, a modré nebe křižovaly bílé stopy raket, jež odpalovala k jižnímu Izraeli teroristická organizace Islámský džihád.

Podobné střety se v Gaze odehrávají pravidelně. Pásmo Gazy je ale pouze jedním z míst, kde probíhají střety mezi Palestinci a Izraelci.

Východním Jeruzalémem sice neotřásají výbuchy, obě skupiny zde ale bojují o životní prostor. Nelegální stavby, vysídlování a soudní spory. To všechno se děje na místě, kde se náboženské nároky protínají s právem.

Stopa rakety letící z Pásma Gazy na Izrael. Foto: Kirill Ščeblykin, Deník N

Muezzin a drony

Za hlasitými výbuchy, které minulý týden ráno vzbudily Gazu, stál Izrael. Cílem smrtelného útoku byl šéf teroristické organizace Islámský džihád Bahu Abú al-Ata, kterému je připisována odpovědnost za raketové útoky na Izraelce. A ta zase na odvetu začala pálit na Izrael své rakety. Většinu z nich ale zachytila izraelská vzdušná protiraketová obrana.

Zatímco probíhala jednání o zastavení střelby, v ulicích Gazy panovalo napjaté ticho. Čekalo se, zda

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Blízký východ

Palestinská území

Reportáž

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější