Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo napsal Bibli? Kdo byl Goliáš? Vnitro zkouší konvertity od islámu, církve protestují

Modlitebna Církve bratrské. Ilustrační foto: ČTK
Modlitebna Církve bratrské. Ilustrační foto: ČTK

Uprchlík z Íránu v Česku konvertoval ke křesťanské víře a nechal se pokřtít. Svou novou víru doplnil do žádosti o azyl, protože v Íránu jsou konvertité pronásledováni. Ministerstvo vnitra jeho žádost zamítlo. Podle něj muž není „autentický praktikující křesťan“. Církev proti rozhodnutí úředníků protestuje. Domnívá se, že nejlépe dokáže pravost jeho víry posoudit právě ona.

Neobvyklý spor mezi církví a úřady vyvolal příběh uprchlíka z Íránu. Muž, jehož identitu redakce Deníku N zná, se loni – ještě jako muslim – v rámci církevní služby pro legální utečence začal zajímat o křesťanskou víru. Chodil do kostela Církve bratrské a studoval Bibli. Po čase starší členové sboru a kazatel dospěli k závěru, že pochopil jádro evangelia a uvěřil v Krista, načež byl pokřtěn.

Svou nově nabytou víru pak dopsal ke své žádosti o mezinárodní ochranu, protože konvertité jsou v Íránu perzekvováni. Ministerstvo však jeho případ zamítlo s tím, že církev sice doložila formální stránku věci, ale resort ji nepovažuje za relevantní. Podle zjištění ministerstva není daný žadatel skutečným křesťanem. Úředníci k tomu dospěli i poté, co se žadatele o azyl zeptali na otázky, které měly „pravost“ jeho víry ověřit.

„V průběhu řízení nebylo prokázáno, že by bylo možné žadatele považovat za autentického praktikujícího křesťana, který by po svém případném návratu do vlasti pociťovat odůvodněnou obavu z pronásledování, z důvodu jeho náboženství, respektive příslušnosti k určité sociální skupině, v tomto případě konvertitů,“ cituje církev rozhodnutí, které žadatel dostal v důvodové zprávě.

To se nelíbilo kazateli z kostela, kam žadatel o azyl docházel. Podle něj ministerstvo nerespektuje práva církve, jež dokáže nejlépe posoudit pravost takového aktu. Kazatel argumentoval tím, že žadatel o azyl od svého křtu už téměř rok pravidelně dochází studovat Bibli, navíc s ním před jeho konverzí vedli rozhovory on i starší sboru. Ti jsou podle něj kompetentní posoudit, zda muž opravdu k nové víře přestoupil.

Ke kazatelově žádosti o respektování práv církve se přidala i Ekumenická rada církví, jejíž předsednictvo vyjádřilo nad situací znepokojení.

„Nám přijde poměrně absurdní,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Migrace a uprchlíci

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější