Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo v Brně odstavil Vokřála? Vaňková postavila ODS na nohy, začínala u exministra Blažka

Kandidátka na primátorku Brna Markéta Vaňková
Kandidátka na primátorku Brna Markéta Vaňková

Většině lidí žijících mimo jihomoravskou metropoli jméno Markéty Vaňkové nic neřekne. Naopak Brněnští ji znají dobře. V zastupitelstvu je už od roku 2002. Pomohla také postavit na nohy brněnskou ODS, která se oproti minulým volbám zlepšila o 11 procentních bodů. Už z minulosti má silné vazby na bývalého ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Předvolební kampaň měla brněnská ODS založenou na vymezování se proti hnutí ANO. Na Facebooku sdílela trilogii spotů, v nichž hrál imitátor Andreje Babiše Adam Vrbas. Jakmile „Babiš“ v klipu po rozhovoru s Vaňkovou zjistí, že v Brně hnutí ANO čtyři roky vládlo, přejde k ODS. „Bylo by na místě říct, že jsme to podělali, a já se omlouvám všem, kteří nás volili, a říkám: Volte správnou stranu. Já ji budu volit taky, takže je asi čas převléknout kabát,“ konstatuje na videu Vrbas imitující Babiše.

Bylo proto poměrně překvapivé, když po volbách ODS začala jednat o spolupráci právě s hnutím ANO. Ještě v neděli Vaňková Deníku řekla, že za zády vítěze o spolupráci s dalšími subjekty nejedná. V pondělí pak lídr brněnského hnutí ANO Petr Vokřál oznámil, že se předběžně dohodli s ČSSD, ODS i KDU-ČSL.

Nicméně v úterý odpoledne Vaňková přišla s jinou koalicí. Bez vítěze, za to s Piráty. Jejich lídr Tomáš Kolačný Deníku N řekl, že hnutí ANO jim nabídlo pouze koalici, ale žádné posty v radě.

Šéf brněnských lidovců a dosavadní náměstek primátora Petr Hladík zase Deníku N sdělil, že nová koalice jim umožní lépe prosadit program. Kdo konkrétně ho přesvědčil, komentovat nechtěl, není to podle něj důležité. Stejně reagoval i Kolačný. Lídr sociální demokracie Oliver Pospíšil na dotazy Deníku N neodpověděl, stejně jako Vaňková.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější