Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minář: Hrozili nám likvidací i zmrzačením. Nečekáme, že Babiš sklapne podpatky a rezignuje

Lídr Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lídr Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Spolek Milion chvilek pro demokracii se chystá na to, že jeho boj proti premiérovi Andreji Babišovi bude dlouhý. Chce se zaměřovat na kreativnější protesty, na regiony i na starší generaci, říká v rozhovoru pro Deník N lídr iniciativy Mikuláš Minář.

Na demonstraci na Letné jste mluvili o tom, že budete při dalších případných protestech kreativnější. Je to kvůli tomu, že udržet masovou podobu protestů by bylo obtížné?

Neřekl bych, že to tak je stoprocentně, ale částečná motivace to určitě je. O dlouhodobé udržitelnosti hodně přemýšlíme. O co nám jde: Budeme hledat takový model protestů, abychom na každý týden nemuseli svolávat lidi na Letnou.

Protože čtvrt milionu lidí tam nejde dostávat pořád.

Jasně. O víkendu přišlo mimořádně hodně lidí a myslím, že to se děje výjimečně. Na druhou stranu uvidíme, co se bude dít. Dovedu si představit, že pokud budou silné impulzy, třeba kdyby došlo na prezidentskou abolici, dokázalo by to Letnou znovu zaplnit. Pak by to přicházelo v úvahu. Budeme ale pečlivě přemýšlet a plánovat, kdy znovu na Letnou a kdy volit jiné formy. Aby tlak pokud možno rostl nejen skrze počet, ale třeba i onou kreativitou.

Když je řeč o impulzech – přijde vám, že se před sobotní letenskou demonstrací ti, na které protest cílil, snažili spíše impulzy k vysoké účasti nedávat? Jinými slovy, že chyběl jasný hybný moment?

Ano, to bylo až unikátní – několik týdnů bezčasí, kdy si všichni dávali pozor

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější