Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šťastná česká sedmička? Experimentální Euro nabídne miliardy i cesty až ke Kaspiku

Úkol splněn. Teď už se jen čeká na to, s kým budou Češi hrát a jak daleko budou s fanoušky cestovat. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK
Úkol splněn. Teď už se jen čeká na to, s kým budou Češi hrát a jak daleko budou s fanoušky cestovat. Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Za necelých sedm měsíců začne už 16. mistrovství Evropy ve fotbale. Češi se na turnaj nejlepších týmů kontinentu kvalifikovali posedmé za sebou. Poprvé v historii se ale bude hrát hned ve dvanácti zemích. Od Irska až po Ázerbájdžán.

Jaroslav Šilhavý se minulý týden po výhře nad Kosovem zařadil na seznam vedle Dušana Uhrina, Jozefa Chovance, Karla Brücknera, Michala Bílka a Pavla Vrby. Tedy mezi trenéry, kteří dokázali postoupit s českou reprezentací na mistrovství Evropy. Brückner zvládl kvalifikaci hned dvakrát.

Výbornou vizitku českého fotbalu navíc potvrzuje i fakt, že od roku 1996 nechyběli na závěrečném evropském turnaji pouze Italové, Španělé, Francouzi, Němci, Portugalci a právě Češi. Šilhavý si ale na rozdíl od svých předchůdců vyzkouší s národním týmem nový formát závěrečného turnaje.

Toho se sice zúčastní stejně jako před třemi lety ve Francii 24 týmů. Jenže Euro 2020 se bude hrát

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Fotbal

Mistrovství Evropy ve fotbale

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější