Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přesně pět let od Euromajdanu: Slavná revolucionářka dnes vidí revoluci jako tu nejzazší možnost

Účastnice demonstrací, tzv. Euromajdanu, Kateryna Kruková před pěti lety v roce 2013. Foto: Iryna Cvilaová
Účastnice demonstrací, tzv. Euromajdanu, Kateryna Kruková před pěti lety v roce 2013. Foto: Iryna Cvilaová

Kateryna Kruková byla přímo u toho. U revoluce, která smetla prezidenta a otočila Ukrajinu k Evropě. Stála ale také život skoro stovku lidí a vedla k ruské okupaci Krymu a válce na Donbase. Ty mají už přes 10 000 obětí. Po pěti letech někdejší revolucionářka horuje pro nenásilné změny a účast ve volbách.

Dnes je to přesně pět let ode dne, kdy v Kyjevě začaly rozsáhlé protesty proti tomu, že tehdejší ukrajinský prezident Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu země s Evropskou unií. Jak je na tom podle vás Ukrajina dnes?

Především, věci, které se v současné době na Ukrajině dějí, s Majdanem spojeny nejsou. Současná charakteristika Ukrajiny je takováto: jsme stále ve válce a část našeho území byla anektována. To Majdan samozřejmě nijak nezpůsobil.

Pokud jde o reformy, které ukrajinská společnost před pěti lety požadovala a dodnes stále požaduje, myslím, že každý chápe, že cesta, na kterou jsme se v roce 2013 vydali, je ve skutečnosti velmi dlouhá. A je velmi úspěšná. Ale i tak ve společnosti převládá pocit, že toho, za co jsme se tehdy postavili, jsme zatím nedosáhli a stále za to bojujeme.

Pět let není pro vývoj společnosti mnoho. Jak dlouho může trvat, než Ukrajina toho, o co před pěti lety při Euromajdanu šlo, dosáhne?

Záleží, o které z těch cílů jde. Pokud mluvíme o evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, pak toho prostě nebude dosaženo dřív, než se staneme členským státem EU.

Ale Majdan měl i mnohem drobnější cíle. Například dřívější konání prezidentských voleb, a to se povedlo. Chtěli jsme skoncovat s tehdejším vedením země a to odešlo, do určité míry.

Euromajdan

  • doslova „Evropské náměstí“
  • série masových demonstrací od listopadu 2013 do února 2014
  • masové protesty proti režimu proruského prezidenta Janukovyče a za přidružení k EU
  • přibývalo násilí, bylo zastřeleno přes 100 lidí
  • padl prezident i vláda, konaly se nové volby
  • následovala ruská okupace Krymu a válka na Donbase; ty trvají dodnes, zahynulo už přes 10 000 lidí

Majdan se však snažil i o věci, u kterých není stanoveno nějaké přesné datum. Například 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější