Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Studio N: Číňané chtějí větší vliv na českých školách. Před jejich institutem varuje i FBI

Studio N je zpravodajský podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach
Studio N je zpravodajský podcast Deníku N. Aktuální témata, původní zprávy, komentáře. Moderuje Filip Titlbach

Číňané se opakovaně obraceli na prestižní české univerzity a chtěli na nich zřizovat Konfuciův institut, který je spojený se špionáží i omezováním akademických svobod. Univerzita Karlova i Vysoká škola ekonomická nabídku asijské velmoci odmítly. Institut se nakonec v Praze otevře na univerzitě sponzorky prezidenta Miloše Zemana a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO). Víc se dozvíte v podcastu s investigativním reportérem Deníku N Jakubem Zelenkou.

A ještě jedno téma. Ač se o tom tolik nemluví, v pádu minulého režimu a listopadových událostech sehrálo nemalou roli jedno silné společenské pnutí: nespokojenost se stavem přírody. Komunistické vlády ve znamení pětiletky, honby za kilowatty, tunami uhlí nebo úrodou z velkých lánů bezhlavě drásaly krajinu, což už se nedalo přehlížet. Lidé se začali bouřit hlavně v „černém trojúhelníku“ severních Čech, ale nejen tam. Mluví o tom redaktorka Adéla Skoupá.

Podcasty Deníku N najdete každý všední den na našem webu a v podcastových aplikacích Spotify, Apple Podcasts, Google PodcastsPodbean. Rozjezd Studia N podpořil grantem Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Studio N

Komentáře, Nezařazené, Podcast Studio N

V tomto okamžiku nejčtenější