Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejde spoléhat, že z jedné cesty uděláte velkou zakázku, říká o neflexibilních podnikatelích bývalý velvyslanec v Peru

Bývalý velvyslanec České republiky v Peru Pavel Bechný. Foto: MZV
Bývalý velvyslanec České republiky v Peru Pavel Bechný. Foto: MZV

Pavel Bechný, který čtyři roky zastupoval Českou republiku v třiatřicetimilionovém jihoamerickém Peru, mluví o výletu poslanců a prezidenta NKÚ na Machu Picchu, o pivu, obchodní diplomacii, památníku obětí z Lidic i o českých psech, kteří v Peru hledají kokain.

Na rohu frekventované křižovatky v Limě český ambasador pro Peru a Ekvádor Pavel Bechný stahuje látku z busty trutnovského jezuity Samuela Fritze, který na přelomu 17. a 18. století zhotovil první podrobnou mapu Amazonky.

Odhalení misionářovy sochy, které si sedmapadesátiletý kariérní diplomat původem z Valašského Meziříčí vzal jako svůj osobní úkol, se odehrálo jen pár hodin před jeho odletem zpět do České republiky po skončení čtyřleté diplomatické mise.

„Fritz založil v peruánské Amazonii několik obcí, jako první se pokusil o určení pramenu Amazonky a zanechal tu velkou stopu, která byla bohužel pozapomenuta tady i u nás. Jako diplomat se musím mimo jiné snažit, aby se takové osobnosti vrátily na obou stranách oceánu do podvědomí veřejnosti,“ vypráví ještě v Limě. K pokračování rozhovoru jsme se dostali až o několik týdnů později po telefonu.

Má Česká republika s Peru na druhé straně planety nějaké další styčné osobnosti?

Není jich tolik, ale jsou velice zajímavé. Například archeoložka Ruth Shadyová, která zjistila, že ruiny v Caralu jsou pozůstatky nejstarší civilizace na západní polokouli, po otci pochází z Česka. Autor šlágru Teskně hučí Niagara Eduard Ingriš žil v Limě v polovině 20. století a složil o Peru mnoho krásných písní. Nebo hydrolog Bohumír Janský, který v roce 2000 přesně určil pramen Amazonky.

Je nějaká událost z peruánských dějin, která měla v Česku ohlas?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Rozhovory

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější