Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obecní volby v Česku mají vážný problém. Soud rozhodl správně, když jedny z nich zrušil, říká expert

Foto: Luděk Peřina, ČTK
Foto: Luděk Peřina, ČTK

Českobudějovický krajský soud včera rozhodl o zrušení voleb ve Strakonicích, protože vedení města zamezilo opozici přístup do lokálního média i na plakátovací plochy. Soud podle politologa Tomáše Lebedy z Univerzity Palackého v Olomouci, odborníka na volby, rozhodl správně. Problémů kolem obecních voleb je podle něj mnohem víc.

Je obvyklé, že lokální strany a subjekty zneužívají obecní média, aby křivily kampaň?

Pevně věřím, že v intenzitě, jak tomu bylo ve Strakonicích, to častý model není. Zde to bylo enormní, a proto si myslím, že je správné, že soud volby zrušil. Zpravodaj je ovšem jen jedna z řady věcí, ke kterým ve Strakonicích došlo. Je třeba připomenout, že se ve zpravodaji také změnila pravidla v politické inzerci. Aktéři politické soutěže nejprve měli dobré důvody myslet si, že je možné inzerovat, a také to měli dohodnuto. To bylo jednostranně zrušeno. Zároveň, i když v něm inzerce nebyla možná, jeho informační část vládnoucí subjekt využíval ke sdílení úspěchů.

V těchto místních nebo krajských zpravodajích si politici dělají kampaň. Je to mnohem širší věc a problém. Už z minulosti máme určité judikáty, například ze senátních voleb. Myslím, že by se tento nešvar měl začít systematickým tlakem odstraňovat.

Třeba tady v Olomouci ve zpravodaji, který vydává Olomoucký kraj, je na úvodní stránce hned několik fotek hejtmana. Řada témat je spojována s hejtmanem. I ta, která jsou často věcí krajské samosprávy, prezentuje hejtman jako vlastní politické rozhodnutí. To podle mě má charakter politické reklamy.

Je strakonický případ zrušení voleb něčím specifický?

Je to výjimečné tím, že došlo ke zrušení voleb v poměrně velkém městě, a to dokonce za okolností, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější