Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dělají z Česka safari – něco mezi svobodou a zoo. To tiché ovlivňování mě štve, říká Polívka

Herec Bolek Polívka mluví z pódia na pražské Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Herec Bolek Polívka mluví z pódia na pražské Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Herec Bolek Polívka z pódia na pražské Letné řekl, že zdravé vlastenectví je nejlepší způsob, jak se bránit vřeštění nacionalistů. V rozhovoru pro Deník N vysvětluje, proč se rozhodl podpořit protest proti premiérovi Andreji Babišovi.

Proč jste dnes na Letnou přišel? Oslovili vás?

Oslovili, no.

A proč jste tedy přišel?

Za komunismu, bolševismu jsme žili v zoologické zahradě a najednou se nám otevřela nádherná krajina svobody. A oni nám teď z toho dělají trošku safari, tedy něco mezi svobodou a zoologickou zahradou. Oni se nám v džípech projíždějí po té krajině, která by měla svobodná a neomezená. Prostě nám ukrajují svobodu.

Kdo se v těch džípech projíždí? Kdo nám ukrajuje svobodu?

To je nasnadě. Když někdo řekne, že tento stát chce vést jako firmu, znamená to, že tu firmu musí vlastnit. Pak je ten nejvyšší vlastník a ministři jsou nějací sekční šéfové. Firma taky musí mít zaměstnance, které dělají z nás. A tak rozhodují, jestli budeme dobře placenými zaměstnanci, jestli dobře pracujeme a dobře souhlasíme. Taky nás můžou vyhodit, když budeme špatně pracovat. Takhle s námi chtějí zacházet.

Za které zvíře v tomto safari se považujete?

Já jsem ve znamení lva. To mi připomnělo krásný fór: „Byla jsem, Josef, u astroložky, je to moje kamarádka, a my se k sobě vůbec nehodíme. Já jsem blíženec a ty jsi debil.“

Dobře. Cítíte se vy osobně v současném uspořádání nějak omezovaný?

My se tváříme, že noviny, jako je třeba MF Dnes, jsou svobodné. Ale když mají majitele, on přece má právo mluvit do toho, co se tam píše. Nemůžou si hrát na nezávislost, když mají majitele, který je navíc premiér.

To vás štve nejvíc?

Štve mě to tiché

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější