Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš má skončit, opozice se spojit, žádá Milion chvilek. Statisíce lidí opět zaplnily Letnou

Demonstrace na Letné 16. listopadu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Demonstrace na Letné 16. listopadu 2019. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Až 300 tisíc lidí na pražské Letné bouřilo proti premiéru Andreji Babišovi. Na demonstraci pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii padly výzvy k odchodu předsedy vlády a také směrem k opozici, aby se spojila.

„Vítejte na plné Letné,” pozdravil davy lidí zástupce Milionu chvilek Benjamin Roll. Po čtrnácté hodině, kdy demonstrace začala, se rozptýlily obavy o zájem lidí o tuto akci. Letná totiž byla zaplněná stejně jako během červnového protestu. Organizátoři na začátku protestu oznámili, že je přítomno stejně lidí jako před několika měsíci – jejich počet odhadli na 300 tisíc, ministr vnitra Jan Hamáček pro ČTK s odvoláním na policii informoval o čtvrtmilionu lidí.

„Neprotestujeme proti výsledku voleb, protestujeme proti zneužívání moci těmi, kdo je vyhráli. Copak si máme nechat všechno líbit? Copak můžou cokoli?” ptal se davu Roll. Na výsledky voleb během odpoledne upozornil jak předseda vlády, tak i Pražský hrad.

Podle Rolla premiér Babiš místo věcí, které jsou pro Česko důležité, řeší pouze své vlastní osobní problémy. „Někteří politici nechápou, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější