Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pracujeme, vzkázali Zemanovi Romové. Přečtěte si jejich příběhy

Marek Janouš pracuje na německých jatkách.
Marek Janouš pracuje na německých jatkách.

Romové v Česku nemají čas sedět u počítače a něco vymýšlet, vysvětluje Jiří Keleš, proč ze zahraničí reagoval na slova prezidenta Miloše Zemana o tom, že za komunismu museli na rozdíl od dneška Romové pracovat. Keleš už několik let pracuje ve Velké Británii, kde se mu daří. Na jeho nápad, aby Romové posílali fotky ze zaměstnání, reagovaly tisíce lidí. Na sociálních sítích vyvolal doslova lavinu.

Keleše pobouřila už Zemanova loňská slova, že 90 procent nezaměstnaných jsou Romové. Poslední výroky, které prezident prohlásil při návštěvě Kojetína na Olomoucku, pro něj byla pomyslnou poslední kapkou. Zeman tam o Romech řekl, že je komunistický režim dokázal přinutit k práci. Jako výhodu nedemokratického zřízení vypíchl, že pokud Romové nepracovali, skončili ve vězení, nebo je jejich předáci profackovali.

„Řekl jsem si, co je to za blbost? Moji kamarádi pracují. Moji rodiče makali celý život. Sám pracuju, moje děti pracují, a přitom všichni říkají, že nepracujeme. Napadlo mě, že je to divné, a napsal jsem kamarádovi, že vyzveme Romáky, aby nám poslali fotky, jak jsou v práci,“ popsal Deníku N Keleš.

Jeho přítel Štefan Pongo tedy na Facebooku vytvořil výzvu, aby Romové posílali snímky, jak pracují. Odezva byla nečekaná, fotek přišly za dva dny tisíce. Podle Keleše se ozvali nejen Romové pracující v Česku, ale i v zahraničí, kterých je ovšem menšina.

Kelešovi je 48 let, posledních šest let žije ve Velké Británii. Popisuje, že Česko opustil poté, co jeho dceru ve škole šikanovali a vedení situaci nechtělo řešit. Navíc se bál, že jeho starší synové začnou fetovat. Zpočátku se živil jako zedník, kdy si společně se syny založil stavební firmu, později k ní otevřel ještě fotografický ateliér a nyní má vlastní restauraci. A daří se mu.

„V České republice Romáci pracují manuálně, tak nemají čas vymýšlet blbosti. Já tu mám čtyři zaměstnance, tak pracuji na počítači. Můžu si to přečíst a mám čas třeba i reagovat,“ shrnul Keleš. Navíc si všiml, že když se Romové snaží hájit svoje práva a ozvou se, většinou toho využijí extremistická hnutí, která pak proti nim demonstrují a dělají pochody.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rasismus a xenofobie

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější