Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Škatulata znalců bruselských komnat: kdo pomáhá SPD a koho by Vondra nikdy nechtěl

Foto: Markéta Boubínová, Deník N
Foto: Markéta Boubínová, Deník N

Evropský parlament návštěvníkům připomíná školu v Bradavicích. Některé výtahy jezdí jen mezi určitými patry, chodby vedou do neznáma, a proto jsou europoslanci často při své práci závislí na svých asistentech, kteří jim nejen připravují podklady, ale občas pomáhají i s navigací. Deník N zmapoval nejdůležitější změny v týmech českých europoslanců.

Jen pár měsíců jsou v Evropském parlamentu nově zvolení čeští zástupci. Jak přiznávají, většinou se rozkoukávají a jsou mnohdy závislí na svých asistentech.

To je i případ tří europoslanců z Pirátské strany, kteří mají společné asistenty a asistentky. Jednou z nich je i Petra Hovorková, která dosud stejnou pozici zastávala i v týmu Martiny Dlabajové (ANO). „S ohledem na její zkušenosti i další motivace jsme ji vybrali, protože je velice schopná,“ řekl Deníku N europoslanec Mikuláš Peksa.

„Vnímal jsem u ní velký entuziasmus k práci pro demokratickou a proevropskou politiku, na čemž se shodujeme, a myslím si, že odvádí výborné výkony,“ rozvedl Peksa, co míní slovem motivace.

Piráti krátce po vstupu do Evropského parlamentu dostali řadu životopisů od lidí, kteří pro ně chtěli pracovat. „Pro nás bylo důležité najít někoho, kdo má praktickou zkušenost s fungováním Evropského parlamentu a je schopný problémy, které tam vyvstávají, řešit,“ vysvětlil Peksa. Podotkl, že se hlásili především lidé se zájmem o digitální agendu.

„Vím, že přesuny probíhají i v řadě jiných případů. Skupina bruselských asistentů je hodně profesionalizovaná. Orientují se v úkonech, které je potřeba dělat. Dá se říct, že jsou to profesionální úředníci, kteří přecházejí od jednoho europoslance k druhému mezi volebními obdobími,“ řekl.

Dlabajová Deníku N sdělila, že Hovorková u ní začala jako stážistka a postupně se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější