Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milé ženy, také vám děkujeme. Za to, že jsme se jako muži mohli emancipovat

Muž by se měl cítit ponížen, pokud těží z privilegií, o která se nezasloužil. A na druhé straně potěšen, že získal možnost osvobodit se od role, kterou od něj společnost očekává. Foto: Fotolia
Muž by se měl cítit ponížen, pokud těží z privilegií, o která se nezasloužil. A na druhé straně potěšen, že získal možnost osvobodit se od role, kterou od něj společnost očekává. Foto: Fotolia

Komentář Pavla Houdka: Video, na němž se ženy omlouvají mužům, zhlédly za několik dní už stovky tisíc lidí. Ženy v něm zároveň děkují za vše, co pro ně muži prý dělají, a tvrdí, že už dál nechtějí hrát jejich role, ale vrátit se zpátky k těm svým, ženským. A co na to (někteří) muži?

Milé ženy, jakou roli si v životě zvolíte, je jen na vás. Už pár desítek let si můžete dělat, co se vám zlíbí, a povolení otce nebo manžela, pokud jste vdané, na to nepotřebujete. Naštěstí. Nás mužů se vaše volba role nijak nedotýká. Dovolím si proto za muže reagovat na video s vaší omluvou a odpovídám, že „není zač“. A myslím to doslova.

Celé video stojí na předpokladu, že existují určité jasně dané společenské mužské a ženské role. Jakási obdoba nepsané společenské smlouvy, která definuje role jednotlivých pohlaví. A že ženy tím, že vystoupily ze své předepsané škatulky, zažehly takovou malou občansko-genderovou válku. Podnikly výpad na mužské území, sebraly mužům jejich roli. Mužům kvůli tomu zbyla pouze „hrubost a agresivita“, nebo alternativně „zženštilost“, přílišná „citlivost“.

https://www.youtube.com/watch?v=DN03gUBDo4w

Buďme fér. Pravda je, že emancipace žen přináší mužům určité výzvy. Žijeme ve světe, kdy ženy – zcela správně – mohou dělat a dělají kariéru ve všech oborech. Na řadě míst jsou logicky úspěšnější než muži. Zároveň ale stále žijeme ve společnosti, ve které přežívá stereotypní představa muže jako „živitele rodiny“. Tyhle dva trendy jdou jasně naprosto proti sobě. V situaci, kdy řada žen nosí do domácnosti vyšší výdělek než muž, role „živitele“ začíná dostávat povážlivé trhliny.

Díky tomu, že muž byl tradičně živitel, byl také pánem domu. A tak se stále snaží panovat. Jenomže mu jaksi začínají chybět poddaní, tedy spíš poddané. Pokud je žena úspěšná, má svou kariéru a především rovnocenný, nebo dokonce vyšší zdroj příjmů, nebude logicky příliš svolná nastupovat druhou směnu v domácnosti, vařit, uklízet a poslouchat.

A teď se budeme muset dohodnout

Emancipace přináší do partnerských vztahů rovnoprávnost. Na věcech ohledně chodu domácnosti je najednou potřeba se dohodnout. A v tom se dostáváme k meritu věci. Muž, který přichází o nezasloužená privilegia, se opravdu může uchýlit k tomu poslednímu, co mu zůstalo – fyzické převaze nad ženou, tedy oné hrubosti a agresivitě. Při určitém úhlu pohledu lze skutečně hledat příčinu v „přehnané“ ženské emancipaci a řešení vidět v návratu ke starým pořádkům.

Pravda je ovšem taková, že muž

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

kyriake@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější