Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politici by se 17. listopadu neměli bát jít mezi lidi. Prezidentkou by mohla být Jourová, říká europoslankyně z ANO

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Neúčast premiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana na oslavách 30. výročí sametové revoluce na Národní třídě mrzí europoslankyni Radku Maxovou z hnutí ANO. Politici by se podle ní neměli bát chodit v takových chvílích mezi lidi. Nesouhlasí ani s postupem svého domovského hnutí při schvalování daňového balíčku. V rozhovoru pro Deník N říká, že šlo o porušení zákona.

Spolek Milion chvilek pro demokracii chystá na víkend další demonstraci. Souhlasíte s ní?

Jsem ráda, že má občanská společnost možnost vyjádřit se k věcem, které se jí nelíbí. Sledují politiky a vyjadřují i svůj nesouhlas s jejich jednáním. Může to být prostřednictvím Milionu chvilek nebo i jinak. V každém případě občané hlídají politiky a demokracii a mají na to právo. Můžeme se bavit o formě, kdy pořadatelé dali ultimátum, s nimiž obecně nesouhlasím.

Demonstranti mimo jiné požadují, aby se premiér Andrej Babiš buď zbavil Agrofertu a odvolal ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, nebo rezignoval. To považujete za ultimátum?

Forma ultimát není úplně šťastná, a to jak na pana Babiše, tak na paní Benešovou. Lidé mají hlídat politiky, demokracii, porušování zákonů. Ale v tomto směru se obávám, že ultimáta nebudou mít účinek, jaký si asi pořadatelé demonstrace představují.

Je podle vás požadavek ze strany pořadatelů adekvátní?

Upřímně si myslím, že úplně adekvátní není. Pan Babiš se zachoval podle zákona o střetu zájmů a převedl své firmy do svěřenského fondu. Můžeme se bavit o tom, jestli zákon vyhovuje tomu, co chtějí pořadatelé, nebo nikoli. Pokud jde o odvolání Marie Benešové, nebyla jsem šťastná z toho, k jaké výměně a v jaké době k ní došlo. Chápu veřejnost, která to vnímá jako útok na justici, ale vyvozuju z toho, že kdyby se teď například odvolal nejvyšší státní zástupce, nebylo by to pro politiku v České republice dobře. Takže pokud tam byly tyto možnosti nebo choutky, demonstrace splnily svůj účel.

Nicméně ministryně předložila novelu zákona o státním zastupitelství a ani po kritice z ní nechce ustoupit.

Sněmovna je ale svébytný orgán, který u mnoha zákonů může udělat řadu změn. Ostatně daňový balíček toho byl důkazem. Předpokládám, že dojde k nějakým změnám v Poslanecké sněmovně, případně v Senátu.

S ohledem na to, že se demonstrace konají od června a účast dosud vzrůstala, neměl by třeba premiér Andrej Babiš s pořadateli mluvit a uklidnit veřejnost, že nezávislost justice ohrožená není?

Spíš bych preferovala, aby došlo k dialogu mezi Milionem chvilek a hnutím ANO. Spousta politiků se s nimi sešla. Můžeme s nimi nesouhlasit, ale je to poměrně velká část občanů, se kterými bychom měli mluvit.

Premiér Babiš ale o prvních letních demonstracích řekl, že lidi šli ven na koncert, protože bylo hezky. Není to důkaz, že dialog vést nechce?

Pokud si dobře vzpomínám, pan premiér svá slova později vzal zpět. Pro mě to taky nebylo šťastné vyjádření. Zastává svůj postoj a nikdo mu ho vzít nemůže. Já volím cestu dialogu, mnohokrát se mi vyplatil.

A má ta demonstrace podle vás vůbec smysl? Na rozdíl od června už premiér není trestně stíhaný.

Ještě tu máme audity Evropské unie, u nichž se zpracovává konečná zpráva, na niž bude Česko reagovat. Předtím to byly jen návrhy. Pro Milion chvilek pro demokracii tu stále může být otazník. Beru, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější