Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spoluhráče hostil špagetami, soupeře deptal. Hromotluka, jehož jméno bylo zapovězené, přijali mezi nesmrtelné

Václav Nedomanský v dresu československé reprezentace s netypickou sedmnáctkou. Foto: ČTK
Václav Nedomanský v dresu československé reprezentace s netypickou sedmnáctkou. Foto: ČTK

Kromě Dominika Haška se ještě žádný jiný Čech této pocty nedočkal. Do hokejové Síně slávy v Torontu o víkendu vstoupil pětasedmdesátiletý Václav Nedomanský, který se kvůli bývalému režimu do NHL dostal až po třicítce, a to jen proto, že se rozhodl emigrovat. Rodák z Hodonína tak vyšlapal v Severní Americe hokejovou cestu dalším generacím. Deník N hovořil s jeho dávnými spoluhráči.

„Jsem vděčný a hluboce poctěný, že mě vybrali. I když jsem nehrál proto, abych se jednou stal členem Síně slávy. Hrál jsem proto, že hokej miluju. Vždycky jsem si dával malé cíle, snažil jsem se postupně zlepšovat,“ vypráví pro server NHL.com Nedomanský.

Přijetí do Síně slávy je tak symbolickou tečkou za jeho kariérou, vždyť Nedomanský vysedl z profesionálního hokejového kolotoče teprve před rokem. Ale nepředbíhejme.

S hokejem začínal v Hodoníně, kde po něm před pěti lety pojmenovali stadion. Největší stopu v československých soutěžích ale zanechal v bratislavském Slovanu, za který urostlý střední útočník hrál od začátku šedesátých let.

Během angažmá v Bratislavě posbíral s československou reprezentací vedle stříbra a bronzu z olympijských her také osm medailí ze světových šampionátů včetně zlatého kovu z mistrovství v roce 1972.

Na pražském turnaji byl společně s Janem Klapáčem s patnácti body nejproduktivnějším československým hokejistou. „Vždycky jsme spoléhali, že nějaký ten gól dá a pomůže nám k vítězství. Navíc měl tvrdou ránu jako jen pár obránců, z útočníků nikdo tvrději nestřílel,“ popisuje svého spoluhráče brankář Jiří Holeček, další z klíčových hráčů zlatého týmu.

„Ale jaký byl tehdy mimo led? Já vlastně nevím. On byl takový uzavřený a s dalšími hráči moc nekomunikoval. Měl jednoho velkého kamaráda, Honzu Klapáče. Dvojička Nedomanský a Klapáč dělala na reprezentačních srazech všechno spolu,“ vzpomíná Holeček.

„Venca byl vynikající hokejista a fajn kamarád. V reprezentaci jsme spolu hráli ve stejné lajně. Já mu hrál pravé křídlo. Vzpomínám, že nás s Jirkou Holíkem zval v Bratislavě vždycky na špagety.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hokej

Sport, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější