Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čínský Konfuciův institut odmítla VŠE i Univerzita Karlova. Nejde jen o jazyk a kulturu, vadilo Zimovi

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Číňané se opakovaně obraceli na prestižní české univerzity a chtěli na nich zřizovat Konfuciův institut, který je spojený se špionáží i omezováním akademických svobod. Univerzita Karlova i Vysoká škola ekonomická nabídku asijské velmoci odmítly. Institut se nakonec v Praze otevře na univerzitě sponzorky prezidenta Miloše Zemana a ministra průmyslu Karla Havlíčka (za ANO).

Hned několikrát v posledních letech oslovili zástupci čínské státní správy české vysoké školy s nabídkou na zřízení takzvaného Konfuciova institutu. Oficiální misí organizace spadající přímo pod čínské ministerstvo školství je šíření čínštiny a mezikulturní výměny, čím dál častěji ale spojována se špionáží i omezováním akademických svobod. Z toho důvodu se ho některé univerzity na západě zbavily a před organizací varovala například i americká FBI.

„Před pár lety jsme byli osloveni čínským velvyslanectvím, zda bychom nezřídili Konfuciův institut na Univerzitě Karlově. Po jednání s kolegy jsem rozhodl, že institut nebudeme zřizovat,“ řekl Deníku N rektor Tomáš Zima. Žádost vedení nejstarší české univerzity obdrželo na přelomu let 2016 a 2017.

„Důvodem nezájmu a negativního stanoviska byla informace, že Konfuciův institut je více než jen pouhou institucí na podporu čínské kultury a jazyka, ale že jde též o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější