Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Peking zvažuje, co může ztratit zásahem armády v Hongkongu. A co ztratí, když to neudělá

Hongkongská policie střílí proti demonstrantům granáty se slzným plynem (5. srpna 2019). Foto: Tyrone Siu, Reuters
Hongkongská policie střílí proti demonstrantům granáty se slzným plynem (5. srpna 2019). Foto: Tyrone Siu, Reuters

Komentář: Zásah čínské armády v Hongkongu by mohl způsobit ještě větší masakr, než byl ten na náměstí Nebeského klidu, píše Peter Morvay, redaktor slovenského Denníku N.

Jednou z tradic, které v Hongkongu přetrvávají z dob britské nadvlády, je vysoká prestiž a rozsáhlá autonomie univerzit. Donedávna bylo nepředstavitelné, aby na jejich území vstoupila policie. Tento týden padlo i toto tabu, policie zasahovala proti studentům pomocí slzného plynu přímo na univerzitní půdě.

Policistka v Hongkongu. Foto: Kristýna Macháčková

Studenti reagovali tím, že se na univerzitách opevnili, nahromadili zásoby a připravili se na dlouhodobé obléhání. Podle dostupných zpráv to dělají s tichou podporou vedení škol a mnoha svých profesorů. Mohou se opírat i o rostoucí podporu většiny veřejnosti, kterou pošlapání autonomie univerzit a násilí vůči mládeži velmi pobouřilo (o tomto zásahu píšeme v Deníku N tady).

Spolu s neobjasněnou smrtí studenta z minulého týdne může být útok na univerzity zlomovým bodem vývoje v Hongkongu. Připomíná to situaci z listopadu 1989 u nás, když (nepravdivá) zpráva o smrti studenta přispěla k tomu, že do té doby omezené studentské protesty získaly podporu většiny občanů.

Jsou zde však dva podstatné rozdíly:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Hongkong

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější