Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zůstaneme tady, dokud Zima neodstoupí.“ Kdo jsou „okupanti“ z Karolina a co chtějí

Účastníci okupační stávky za klima před pražským Karolinem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Účastníci okupační stávky za klima před pražským Karolinem. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Druhou noc mají před sebou studenti v Praze na rektorátu Univerzity Karlovy, kde probíhá okupační stávka za klima. „Budeme tady do té doby, dokud rektor neodstoupí nebo ho neodvolá akademický senát,“ říkají s tím, že nevěří, že Tomáš Zima zapojí školu do řešení klimatické krize. Akademici je vyzývají k debatě a k tomu, aby získali pro odvolání rektora podporu fakult nebo univerzitního akademického senátu.

Na nádvoří středověkého Karolina vynášejí studenti kožené židle a pokládají před ně koberce. Kolem visí plachty s nápisy jako „Na mrtvé planetě není vzdělání“ nebo „Víc lásky, míň uhlí“. Vstupu do starodávné budovy, kde sídlí rektorát Univerzity Karlovy, vévodí transparent s nápisem „Act now“ (Jednejte teď).

Už třetí den vedou studenti okupační stávku za klima. Ve středu se akce přesunula z Filozofické fakulty sem na rektorát, kde už demonstranti žádají nejen změnu přístupu vysokých škol ke klimatické změně, ale také odstoupení rektora Tomáše Zimy. Ten se se studenty setkal ve středu odpoledne.

„Nakráčeli jsme na rektorát s megafonem a žádali jeho rezignaci. Nemá naši důvěru v tom, že by dokázal zodpovědně řešit klimatickou politiku univerzity,“ říká Kryštof Říha, jeden ze stávkujících z iniciativy Univerzity za klima.

„Rektor pak přišel a my jsme mu vysvětlovali, proč chceme jeho rezignaci. Vadí nám kauzy, se kterými je spojený, a třeba to, že podepsal smlouvu s firmou Petra Kellnera, který zároveň podporuje Institut Václava Klause. Ten popírá změnu klimatu,“ vysvětluje student Filozofické fakulty.

„Rektor pouze opakoval věci, které říká pořád dokola, a pak řekl, že nerezignuje, zmizel do kanceláře a už jsme ho neviděli,“ popisuje Říha, zatímco chystá zázemí pro tiskovou konferenci. Na ní stávkující za pár chvil přednesou své požadavky, které společně zformulovali, a míří nejen k Univerzitě Karlově, ale i k jejím fakultám.

„Problém sucha a klimatické změny jsou důležitá témata, týkají se každého z nás. Bohužel na žádnou diskusi nedošlo. Je to škoda. Platí, že podpořím jakoukoliv smysluplnou aktivitu a projekt, který v boji se změnou klimatu pomůže,“ uvedl po středečním setkání rektor na svém facebookovém účtu.

Klimatická okupační stávka začala v úterý na Filozofické fakultě. Chodby se proměnily v dílny, kde se vyráběly transparenty, nebo v improvizované přednáškové prostory. O změně klimatu a ochraně přírody promluvil například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější