Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tahle země bude naše, plánoval v Praze milovník rachejtlí. Jak se z ministranta Dominika stal islamista Abdul

Dominik Kobulnický si vyslechl verdikt u Městského soudu v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dominik Kobulnický si vyslechl verdikt u Městského soudu v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Na šest a půl roku poslal do vězení Městský soud v Praze Dominika Kobulnického. Příběh nenápadného mladíka z východního Slovenska, který konvertoval k islámu, v Česku se zradikalizoval a podle obžaloby chystal teroristický útok, detailně zmapoval Denník N.

Šestadvacetiletý Dominik Kobulnický před soudem pronáší svou závěrečnou řeč, není mu vidět do obličeje. Stojí zády k veřejnosti, dívá se jen na soudkyni či do země.

Mluví bez papíru, útržkovitě. Chvílemi se odmlčí, trvá to i desítky sekund. Působí unaveně a zatrpkle, ale nekřičí. Tak jako během celého soudního procesu působí spíše apaticky než bojovně.

„Uráží mě, že je na mě házená taková špína. Doufám, že bude mé jméno očištěno. Je to strašný zásah do mého života. Nedokázal bych žít s pocitem, že bych byl za něco takového odsouzen,“ ozývá se v soudní síni v druhé polovině října, tři týdny před vynesením rozsudku.

V pátek 15. listopadu předsedkyně senátu Silvie Slepičková čte rozhodnutí. Dominik dostal trest šest a půl roku vězení, navíc bude na neurčito vyhoštěný z Česka. Je to první odsouzený slovenský islamista.

Podle soudkyně se ale neprokázalo, že chystal teroristický útok, proto čin překvalifikovala na obecné ohrožení.

Dominik Kobulnický u Městského soudu v Praze (15. listopadu 2019). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

I když se ještě může odvolat, v Dominikově životním příběhu nastal zlom. Na začátku byl mladík z pobožné křesťanské rodiny, který prožil dětství ve skromném paneláku v Šarišských Michalanech. Tichý, introvertní chlapec na základní škole narazil na internetu na videa džihádistických skupin a Islámského státu. Fascinovala ho a v dospělosti se stal muslimem.

Následovala složitá cesta, na níž začal koketovat s radikálním islámem. V prosinci 2017 ho česká policie zatkla v jeho pronajatém pokoji v Praze pro podezření, že chystá teroristický útok. Přesvědčilo ji o tom vojenské oblečení, které nosil, znepokojivá videa s poznámkami v arabštině, která si natáčel, i čtyři kilogramy pyrotechnických směsí uskladněných pod jeho postelí.

Vražda

Je středa 18. března 2009. Asi pět minut po půl šesté večer zbývají Anně Vozňákové už jen dvě hodiny života. Majitelka večerky v Šarišských Michalanech cítí, jak ztrácí síly. Jen tak tak se jí podaří vyjít před obchod, který si zařídila před třemi lety, když přišla o práci v místní farmaceutické firmě Imuna.

Z bodných a řezných ran jí teče krev. Chce si zavolat pomoc, ale dál už nemůže. Vrah ji bodal tak silně, že jí v hrudi zlomil několik žeber, zasáhl játra i srdce. Po pár krocích žena padá na zem.

Kousek od ní zůstal ležet kuchyňský nůž se sedmnácticentimetrovou čepelí. Vrah ho zřejmě zahodil.

Před obchodem, který míval otevřeno do osmi večer, ji krátce nato najdou dva chlapci. Jeden utíká volat sanitku. Ten druhý, patnáctiletý Dominik Kobulnický, zůstává u Anny.

Později novinářům z lokálních novin i celostátní televize Joj popsal, co se stalo. „Viděl jsem, jak teta vyběhla a držela se za krk. Křičela: ‚Pomozte!‘ Jeden z mých kamarádů zavolal záchranku.“

Lékaři v prešovské nemocnici se hodinu a půl snažili Annu zachránit. Přes veškerou snahu před osmou večer prodavačka z malé obce na východě Slovenska zemřela na operačním sále.

Přibližně o deset dní později vtrhli policisté do romské osady v Ostrovanech, sotva půl hodiny rychlé chůze od Šarišských Michalan. Zatkli devatenáctiletého Stanislava; prozradily jej kapky jeho potu na nalezeném kuchyňském noži. Nakonec se policistům přiznal. Annu zabil pro láhev vodky, kterou mu odmítla dát na dluh.

Šarišské Michalany zůstaly v šoku. Vzít někomu život pro láhev vodky – něco takového může v očích místních udělat jen někdo, kdo v sobě nemá kousku citu. Zvíře, ne člověk, říkali. Nevraživost

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější