Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Okamura varuje, že migranti šíří opičí mor. Nemoc neexistuje, je to dětská hra

Místopředseda Sněmovny a lídr SPD Tomio Okamura na svém facebookovém profilu varuje před šířením západonilské horečky a opičího moru, které podle něj do Evropy zavlekli migranti. Odborníci se ale ohrazují, že jde o nesmysl. Západonilská horečka se nepřenáší z člověka na člověka, o druhé zmiňované chorobě dokonce nikdo z dotázaných lékařů nikdy neslyšel. Vyhledávač pod pojmem „opičí mor” nabízí pouze hru pro děti.

„V těchto dnech se ve státech Evropské unie objevily vzácné případy západonilské horečky a opičího moru. Zemřeli čtyři lidé včetně jedné české ženy. Tyto případy mají bez jakékoliv pochyby souvislost s ilegální migrací. Hnutí SPD dlouhodobě upozorňuje, že s migrační politikou EU přímo souvisí obrovská zdravotní rizika pro populaci Evropy,” tvrdí místopředseda Sněmovny.

Odborníci ale nad jeho výroky kroutí hlavou. „Je to naprostá hovadina. Západonilská horečka je infekce zoonotická, jejím zdrojem jsou tedy zvířata, především koně a ptáci. Přenos z člověka na člověka je možný pouze teoreticky,“ reagoval přednosta Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. Virus podle něj navíc šíří komáři.

Lékař dodává, že u nemocných se nepřijímají žádná ochranná opatření, a proto je nesmyslné svádět šíření choroby na migraci obyvatel.

Stejný názor má i primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. „Znamenalo by to, že komár, který tuto nemoc přenáší, si sedne na migranta, nasaje virus západonilské horečky a přenese ho na jiného člověka,“ vysvětlila Roháčová.

Viroložka Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě uvedla, že je velice nepravděpodobné, aby nemoc šířili migranti. „Hlavním zdrojem jsou migrující ptáci. Je to jejich přirozená nákaza. Komáři, kteří virus přenášejí, upřednostňují ptáky. Člověka bodnou spíš z nouze, když ptáci zrovna nejsou,“ podotkla Zelená.

„Původně se ta nemoc nacházela na západním břehu Nilu, ale v současné době je nejvíce případů v Evropě. V Africe jich už tolik není. Tedy větší riziko nákazy je v Evropě, byť původem je z Afriky,“ dodala.

O opičím moru pak ani jeden z oslovených odborníků nikdy neslyšel. „Neznám to. Nikdy jsem tenhle termín neslyšel. Nevím, co to je za přepis, jaká by to měla být infekce. Nevím, co to vymysleli,“ divil se lékař Husa. „Nevím, co je míněno tím opičím morem,“ doplnila primářka Roháčová.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější