Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bylo tu méně cizinců, srovnávají komunisté. Na 85 tisíc sovětských vojáků zapomněli

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: ČTK
Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: ČTK

S blížícím se 30. výročím sametové revoluce se stále více bilancuje, jak si Česko po třech dekádách svobody vede. K tomu se po svém připojila i Komunistická strana Čech a Moravy, která zveřejnila sérii infografik nazvanou 30 let svobody.

V celkem sedmi infografikách komunisté nabízejí srovnání roku 1989 se současností. Například v části „dostupné potraviny“ bez dalšího uvádějí, že zatímco na konci éry vlády jedné strany bylo v Česku 115 tisíc hektarů osevních ploch brambor, v současnosti je to 23 tisíc hektarů.

Předně uveďme, že tato čísla jsou korektní, vycházejí z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jsou ovšem nicneříkající. Pokud bychom totiž přistoupili na logiku KSČM a spojili „dostupnost potravin“ s „osevními plochami brambor“, zjistíme, že ještě dostupnější potraviny byly na našem území v roce 1945. Tehdy totiž bylo osevních ploch brambor v zemi čtyřikrát více než v roce 1989. Sázením náhodných statistik bez kontextu a upřesnění jsou přitom komunistické grafiky zcela protkány.

„Srovnání je běžnou metodou v sociálních vědách i v životě a KSČM na tom nevidí nic špatného. Jak jste si jistě všiml, jsou to v drtivé většině údaje ČSÚ, které dále nekomentujeme. To necháváme na občanech, stejně jako vy nechte prosím na nás, jakou formu zvolíme,“ řekla Deníku N Helena Grofová z tiskového odboru KSČM, který grafiky připravil.

Web KSČM se na první pohled hlásí k odkazu sametové revoluce. Materiální změny za třicet let od ní nicméně podává jako jednoznačný krok k horšímu. Zdroj: kscm.cz

Dalším příkladem, jak komunisté porovnávají neporovnatelné, je list věnovaný bezpečnosti. „Svoboda je pro mne bezpečná země pro naše děti,“ hlásají v záhlaví. Na následující stránce stojí – s uvedením zdrojů Český statistický úřad, ministerstvo obrany a odborný magazín Vojenské rozhledy –, že od roku 1989 výrazně ubylo vojáků (z 210 tisíc na 28 tisíc), přibylo ale odsouzených za vraždu (ze 69 na 99), dopravních nehod (z 80 tisíc na 105 tisíc) a cizinců (ze 36 tisíc na 564 tisíc).

Dodejme, že do uvedeného počtu cizinců v roce 1989 komunisté nezapočítali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

17. listopad

Analýza

Ověřili jsme

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější