Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ani on, ani ona, ale něco neutrálního. Švédská školka, v níž princezny nečekají odevzdaně na vysvobození

Ilustrační foto: Pixabay Pexels
Ilustrační foto: Pixabay Pexels

Je dítě on, ona, nebo něco neutrálního? Školka ve Stockholmu se snaží vyhýbat se genderovým sterotypům. A tak princezny nemusejí být jen těmi, které odevzdaně čekají, až je princ vysvobodí, ženy nemusejí v příbězích jen vařit, prát a žehlit. Spolupracovnice Deníku N Albína Mrázová mluvila s ředitelkou mateřské školy, matkou dítěte i ředitelem školky, která vychovává děti jinak, a přináší názor odborníků.

Ještě předtím, než se dítě narodí, začnou se na ně vztahovat různá společenská očekávání. Má-li to být kluk, dostane modré dupačky a auto, pro holčičky jsou tu zase růžové oblečky a panenky.

Tohle se snaží změnit mateřská škola v centru Stockholmu, a to už od roku 1998. Školka Egalia si dala za cíl dodržovat během výuky dětí genderovou neutralitu. „Neznamená to ale, že klukům vnucujeme hodiny baletu a barbíny,“ směje se ředitelka školky Lotta Rajalinová.

V praxi to tedy znamená to, že školka například důkladně vybrala pro děti knihy, které se vyhýbají genderovým stereotypům. Učitelky tedy například nečtou dětem příběhy o Šípkové Růžence, která má čekat na prince, až ji vysvobodí.

Vynechány byly i další podobné pohádky. Místo nich dostaly šanci ty, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější