Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dvacet let byli tihle lidé zlomení, ale tehdy se probudili: „Naše děti bít nebudete!“

Pořadatelé vyzývají, ať se dav z Albertova přemístí na Vyšehrad. Lidé začínají skandovat: „Ať žije Havel!“ Chtějí svobodné volby. Foto: Tomki Němec/400ASA
Pořadatelé vyzývají, ať se dav z Albertova přemístí na Vyšehrad. Lidé začínají skandovat: „Ať žije Havel!“ Chtějí svobodné volby. Foto: Tomki Němec/400ASA

Je 17. listopad 1989, druhá hodina odpolední, a na Městské správě Veřejné bezpečnosti v pražské Kongresové ulici dostávají příslušníci školního pohotovostního oddílu instruktáž. Soubor bezpečnostních opatření se nazývá jednoduše „Student“. O dvě hodiny později má na nedalekém Albertově začít povolená demonstrace. Konat se bude pod hlavičkou SSM.

„Samozřejmě jsem o té akci věděl a těšil se na ni. Moje žena Renata přepisovala samizdaty, já jsem ty knihy vázal a vybavuji si, že v té době jsme zrovna dokončovali Farmu zvířat. Bydleli jsme v Nuslích. Když jsme na Albertov přišli, byly tam už tisíce lidí. Prodral jsem se dopředu a fotil,“ vzpomíná po třiceti letech fotograf Tomki Němec.

Na Albertově skanduje dav hesla jako svoboda, demokracie… Foto: Tomki Němec/400ASA

V 15.30 na náplavku u nábřeží Bedřicha Engelse dorazily dvě roty policistů. O deset minut později už agenti Státní bezpečnosti na Albertově evidují pět set až šest set osob. Uběhlo dalších šestnáct minut a lidí je tu tisíc, dalších pět stovek je na Vyšehradě, ulice Na Slupi je plná.

Začínají se ozývat první výkřiky. Ve čtyři odpoledne, na kdy je začátek akce ohlášený, je už Albertov zaplněný. Více než dva a půl tisíce lidí se sem nevejde, tisíce se jich pohybují v nejbližším okolí. Samotná akce s projevy trvá čtyřicet minut, poté pořadatelé vyzývají, ať se dav z Albertova přemístí na Vyšehrad. Lidé začínají skandovat:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let od pádu komunismu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější