Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se domluvit s mimozemšťany. A proč to možná nedělat

Tohle je Klingon. Řekněte mu „roj yI'el maH“, možná to pomůže. Foto: Cristiano Betta, Wikimedia Commons
Tohle je Klingon. Řekněte mu „roj yI’el maH“, možná to pomůže. Foto: Cristiano Betta, Wikimedia Commons

Snadný, nebo nemožný úkol. Vysoce žádoucí, anebo smrtelně nebezpečný. Po těchto dvou osách se pohybují názory na pokus komunikovat s mimozemskými civilizacemi, aniž by kdo věděl, zda mimozemšťané existují.

Doletět k planetám jiných sluncí je prozatím nad síly lidstva – a kdoví, zda ne navždy. Psali jsme o tom na tomto místě právě včera. Naskýtá se však jiná možnost: vyslat do vesmíru rádiový signál určený „každému, koho to může zajímat“.

Rádiové vlny se dovedou šířit vesmírem daleko, předaleko. Cestou ztrácejí energii a postupně splývají se šumem. Na jakou vzdálenost se dá zachytit jejich signál, to záleží na výkonu vysílače. Předpokládá se, že nejvýkonnější radioastronomická zařízení, jež dnes na Zemi máme, dovedou spolehlivě vysílat na vzdálenost několika stovek světelných let, při speciálním nastavení ještě mnohem dále. Zároveň detekujeme signály z mnohem vzdálenějších končin vesmíru, ty však nepocházejí z antén mimozemšťanů, ale z přírodních „vysílačů“: obyčejných hvězd, supernov, pulsarů. Stálý signál prostupující celý vesmír je také pozůstatkem Velkého třesku. Zkrátka a dobře, komunikační médium je k dispozici.

Co ale napsat? Jaký dopis bude srozumitelný tvorům, o nichž vůbec nic nevíme? Nevíme ani to, zda vůbec nějací jsou, to je však ten nejmenší problém. Pokud jsou, jak zařídit, aby nám porozuměli?

Babička umřela

Univerzální kosmický jazyk vědci vymýšlejí už nějakou dobu. Lépe než kdokoli jiný to shrnul Stanisław Lem v novele Pánův hlas: „Bylo už přesně známo, jakým způsobem se má zachovat civilizace, která si přeje spojit se s jinými. Úvod tvoří vyslání volacích znaků v širokém pásmu, rytmických, ukazujících nejprve, že jsou umělé, a pak vlnové délky – kde, v jakých kilo- či megacyklech je třeba hledat vlastní vysílání. To má započít systematickým výkladem gramatiky, syntaxe

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější