Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milion chvilek chce po opozici nemožné. „Spravedlivější“ volby sama neprosadí

Mikuláš Minář na demonstraci na Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Mikuláš Minář na demonstraci na Letné. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Spolek Milion chvilek pro demokracii v sobotu na Letné vyzve premiéra k odstoupení. Nově se ale chce také obrátit na opoziční strany s tím, že mají řešit problém propadávání hlasů ve volbách. Opozice na výzvu spolku reaguje vlažně.

„Obrátíme se i na demokratickou opozici a vyzveme ji, aby v dohledné době přišla s řešením velkého problému, kterým je obrovské množství hlasů, které se ve volbách v roce 2017 kvůli roztříštěnosti demokratických stran nakonec přetavilo na mandáty pro ANO,“ oznámil spolek Milion chvilek pro demokracii. Naráží tak na specifikum českého volebního systému, který velmi znevýhodňuje strany se ziskem jen lehce nad pět procent.

To se dá demonstrovat na jednoduchém příkladu. Hnutí Starostové a nezávislí, které jako poslední v minulých volbách překročilo pětiprocentní hranici, získalo za výsledek 5,19 procenta šest mandátů. Tedy tři procenta křesel ve Sněmovně. Hnutí ANO se ziskem 29,64 procenta hlasů získalo 78 mandátů, tedy skoro 40 procent všech míst v dolní komoře.

V některých regionech tak menší strany vůbec nemají šanci získat svého poslance, respektive je to velmi nepravděpodobné. V jednotlivých krajích se totiž mandáty rozdělují podle jejich lidnatosti. Takže zatímco Středočechy zastupuje 26 poslanců, z Karlovarska se do dolní komory dostalo pouze pět poslanců. V menších krajích se tedy zcela logicky zvyšuje práh pro vstup do Sněmovny. A tak se sice celostátně strany potýkají s pětiprocentní hranicí, reálně se ale tato laťka může v některých regionech posunout i na dvojnásobek.

Právě tento problém by podle Milionu chvilek pro demokracii měly řešit demokratické strany ve Sněmovně. Spolek je k tomu chce vyzvat během sobotní demonstrace na Letné. Jenže

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Protivládní protesty

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější