Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ne kapitalismus, raději něco mezi. Průzkumy z roku 1989 odhalují, jak lidé vnímali revoluci

Foto: Jaroslav Krejčí
Foto: Jaroslav Krejčí

Konec roku 1989 byl bouřlivým obdobím i pro sociology. Snažili se zachytit, co se dělo ve společnosti i v hlavách Čechů a Slováků. Jejich unikátní zjištění například ukazují, že se veřejnost kapitalismu i privatizace obávala a nebyla si zcela jistá, čemu věřit.

Janu Herzmannovi bylo v závěru roku 1989, stejně jako mnoha dalším, jasné, že se něco děje. Jeho přítel z Lipska mu v pátek 17. listopadu během návštěvy vyprávěl o událostech za hranicemi, zprávy o hektickém aktuálním dění se šířily i z Prahy.

Když se tedy v pondělí sešel s kolegy v Ústavu pro výzkum veřejného mínění při Federálním statistickém úřadu, kde pracoval, rozhodli se udělat to, co v takové situaci skupina sociologů může – sérii průzkumů, které by zachytily, co se vlastně v československé společnosti děje.

„Viděli jsme, že režimy v okolních zemích se rozpadají, a předpokládali jsme, že dojde k velké společenské změně i v Československu, což se nakonec potvrdilo. Připadalo nám jakousi odbornou povinností ten proces mapovat,“ vypráví expert na průzkumy.

Odborníci pod Herzmannovým vedením pohotově zmobilizovali síť respondentů, kterou ústav využíval po celém Československu a jejíž složení odpovídalo celkové populaci, a ptali se jich opakovaně od konce listopadu až do Vánoc.

Celá věc měla jeden háček. Sociologové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let od pádu komunismu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější