Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Solitér Zimola svléká oranžový dres, chtěl by raději limetkový?

Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N
Notes Deníku N. Ilustrační foto: Deník N

SPD rmoutí vyschlé penězovody od sponzorů, Jiřího Zimolu nejistá politická budoucnost a fotbalové fandy podivné dresy národního týmu. Pošmournou středou provází Jan Jiřička.

Z naší produkce

Sponzoři, kde jste? SPD nezažívá úplně úspěšné období – hnutí podle průzkumů ztrácí voličskou podporu, kvůli řadě prohřešků mu také hrozí půlmilionová pokuta od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jan Tvrdoň nyní z transparentního účtu formace Tomia Okamury zjistil, že se SPD navíc potýká s výrazným poklesem sponzorských darů, takže je odkázána takřka jen na příspěvek od státu. To účetní Trikolóry má podstatně příjemnější starosti.

Neklid na jihu Čech. Nedaří se ani ČSSD. Někdejší stranická dvojka Jiří Zimola proto zakládá vlastní hnutí, se kterým chce jít příští rok do voleb, když v oranžovém trikotu to na úspěch nevypadá. Porušuje tím sice stranické stanovy, ale když jej na to náš redaktor Lukáš Prchal upozornil, Zimola tvrdil, že sociální demokracii opustit nemusí.

Připraveni zemřít. Protesty v Hongkongu pokračují už několik měsíců a stále nabírají na intenzitě. „Vypadá to tu apokalypticky, všude je velký nepořádek. Lidé rozebírají dlažbu, zdejší most, na který policie včera útočila, je celý spálený od tisíců kanystrů slzného plynu, které použila, to je úplně šílené,“ líčí situaci z místa v rozhovoru Jana Kudláčka studentka a fotografka Kristýna Macháčková.

Obžaloba Donalda Trumpa. Rušno je i ve Spojených státech, které zažívají třetí impeachment prezidenta v historii. Proč Donald Trump čelí obžalobě a kdo všechno ve Sněmovně vystoupí v roli svědků, popisuje Jana Ciglerová.

Babiš nebyl estébák. Mimopražští disidenti jsou neprávem ve stínu souputníků z hlavního města. Petra Pospíchala z Brna poprvé zatkli ještě jako teenagera, v komunistických věznicích celkově pobyl tři roky. V rozhovoru Jany Ustohalové hodnotí odkaz sametové revoluce, působení Václava Klause i Miloše Zemana, ale také zhoubný vliv exekucí.

Dvojí pieta. Kdo by to byl řekl, že výběr čestné stráže na akci k výročí zátahu nacistů proti studentům je takové politikum? Ministerstvo obrany to letos vyřešilo šalamounsky: pietní akty budou dva. Během jednoho budou asistovat zástupci „toxického“ Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS), druhého se zúčastní členové Spolku pro zachování odkazu českého odboje, který se od ČSBS odštěpil v roce 2017. Podrobnosti popisuje Jan Wirnitzer.

Kde končí Sluneční soustava: Vědci z NASA potvrdili, že sondy Voyager 1 a 2 skutečně opustily Sluneční soustavu. Na dobrodružný výlet do mezihvězdného prostoru vás zve Petr Koubský.

O tématu si povídal s Filipem Titlbachem i v dnešním podcastu. Druhým tématem Studia N je vypovězení Člověka v tísni z Ruska.

Šedý život venku. Snímky Vladimíra Birguse vystihují atmosféru a náladu normalizace možná lépe než tlusté monografie. Jeho momentky jsou dost depresivní: žádné úsměvy, strnulé pohledy, shrbená záda. „Chtěl jsem zachytit dobu takovou, jaká byla, autenticky. Syrovou. Bezbarvou. Oprýskanou,“ vysvětlil fotograf Lence Vrtiškové Nejezchlebové, když ji provázel výstavou Tak mnoho, tak málo.

Praha, 1981. Foto: Vladimír Birgus

Takoví jsme my nebyli! Natálii Sixtové je čtrnáct a nebojí se své výhrady jasně formulovat. Vadí jí prořízlá ústa malých dětí, plasty, zákaz kouření v restauracích i nezájem jejích vrstevníků o knihy. „Na Česko nejsem hrdá. Nikdy jsem to tu neměla ráda,“ říká upřímně v rozhovoru Renaty Kalenské v rámci seriálu Děti Husákových dětí.

Slepá mapa. Tohle se Netflixu nepovedlo. Streamovací služba ve svém pořadu zveřejnila mapu střední Evropy s koncentračními tábory, která je plná chyb. Poláky to pobouřilo natolik, že premiér Mateusz Morawiecki poslal dopis šéfovi Netflixu Reedu Hastingsovi.

Buongiorno, soudruzi. Zatímco Češi a Slováci prchali po únoru 1948 za svobodou, stovky Italů zvolily opačný směr. Doma komunistickým partyzánům hrozil mnohaletý žalář, a tak vzali zavděk azylem v gottwaldovském Československu. O kolik litrů zvedli užitkovost tuzemských dojnic a jak to nakonec s touto zapomenutou emigrantskou skupinou dopadlo, si můžete přečíst v našem článku.

Kontroverzní limetka. Mnohé fotbalové fanoušky popudil experiment Pumy, která navrhla dresy reprezentačního týmu v netradiční žlutozelené barvě. Davidu Janeczkovi se podařilo mluvit s Tomášem Patou, jenž se na jejich výběru podílel. „Počítali jsme s tím, že reakce budou hodně bouřlivé. Na druhou stranu návrh vypadal odvážně, ambiciózně a dravě – proto jsme se této změny nebáli,“ vysvětluje Pata.

Komerční sdělení: Lidé v České republice jednoznačně směřují k občanské společnosti. Jak jinak si vysvětlit neskutečné nadšení uživatelů aplikace Záchranka, kteří šíří osvětu první pomoci, doporučují aplikaci svému okolí a aktivně se podílejí na tom, aby usnadnili naším prostřednictvím práci záchranářům? Ptá se Filip Maleňák, autor aplikace Záchranka. (Zadavatel: Vodafone)

Zítra v tištěném Deníku N najdete

  • Lidovci plánují rodinám půjčovat až milion. Kdo bude mít tři děti, nemusí nic vracet.
  • Milion chvilek chce po opozici nemožné. „Spravedlivější“ volby sama neprosadí.
  • Tváře normalizace – Karel Urbánek: Příslib kompromisu v sametové revoluci neobstál.
  • Na listopad 1989 vzpomínají tehdejší sportovní hvězdy, jmenovci Dominik Hašek a Ivan Hašek.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější