Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Boje v Gaze a Izraeli, volby v Británii a na Slovensku, vodka ze vzduchu

Napětí mezi Izraelci a Palestinci zas jednou přešlo v otevřený boj s raněnými a mrtvými, začalo to likvidací šéfa teroristické skupiny. Navrhovaná novela českého volebního zákona nebudí nadšení.

A dále: slovenské volby patrně opět vyhraje Smer-SD, s kým ale sestaví vládu, to je nejasné. Pravicová opozice by v případě svého vítězství řešila stejnou otázku a také těžce. Ve Velké Británii zjednodušuje situaci většinový volební systém, ale zamotanou hlavu mají voliči a politici i tam – z důvodů, jež netřeba vysvětlovat. Z pečlivé práce svých kolegů vybírá a komentuje Petr Koubský.

Příběh dne: Do Gazy a přilehlých částí Izraele se zas vrátily výbuchy. Izraelská armáda zabila Bahu abú al-Attu, šéfa teroristické organizace Islámský džihád. Palestinští bojovníci odpověděli raketami zamířenými na blízká izraelská města. Jde o známé schéma, které se opakuje už po mnohokráte. Hnutí Hamás, které v Gaze řídí samosprávu, tvrdí, že útoky se dějí bez jeho vědomí. Rozpoutání bojů přiostřilo vnitropolitickou situaci v Izraeli, která je beztak napjatá. Vše přehledně shrnuje Kirill Ščeblykin.

Návrh ministerstva vnitra na změnu volebního zákona, který by zavedl jednodenní volby místo dvoudenních, narazil na více místech. Prezident dal najevo, že by takový zákon vetoval, ale připomínky má například i ministerstvo obrany. Podrobnosti pro vás má Jan Tvrdoň.

Rakouský historik Philipp Ther se dlouhodobě zabývá střední Evropou, je autorem knih Nový pořádek na starém kontinentě: Příběh neoliberální EvropyEvropa po roce 1989. Třicetileté výročí změny režimu je dobrou příležitostí požádat ho o shrnující pohled. Udělal to Pavel Polák. „Neexistuje důvod, proč by měla být Česká republika chudší než Rakousko,“ říká v rozhovoru Ther.

O nečekané reorganizaci Národní centrály proti organizovanému zločinu jsme už před několika týdny psali. Možná si to přečetli i někteří poslanci, protože si teď chtějí poslechnout vysvětlení ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). S iniciativou přišel poslanec Pavel Žáček (ODS). Hovořil s ním a zprávu sepsal Lukáš Prchal.

Na Slovensku budou parlamentní volby již za tři a půl měsíce. Pokud se do té doby nestane něco zásadního, vyhraje je opět Smer-SD (Fico a Pellegrini), na druhém místě by byla koalice PS/Spolu (Čaputová), na třetím strana Pro lidi (Kiska). Očekávané výsledky naznačují, že povolební kolace se budou dávat dohromady obtížně, pravice i levice bude záviset na podpoře menších stran tak jako dosud. Nejvýraznější novinkou na slovenské politické scéně je novela volebního zákona zakazující zveřejňovat průzkumy už 50 dní před volbami. Zákon prošel parlamentem, ale prezidentka Čaputová jej zatím odmítá podepsat. Podrobnosti o aktuální politické situaci na Slovensku shrnuje Miro Kern z našeho sesterského Denníku N.

Volby se chystají také ve Velké Británii, a přestože jejich hlavním tématem je brexit, jde v nich také o budoucí hospodářskou a sociální politiku země, o vnitřní i vnější bezpečnost a o další otázky, které jako by se z britského politického života poslední dobou vytratily. S čím jde která strana do voleb, o tom píše z Londýna Dominika Píhová.

Francouzský prezident Macron je nepochybně jedním z nejvlivnějších lidí v EU – ostatně i na světě. Jaká je jeho politika, jakých cílů chce dosáhnout? Ve svém komentáři to analyzuje Michael Romancov. „(Macronova) idea o možné obnově evropsko-ruské spolupráce na bázi kulturně-civilizační blízkosti je naivní a předem odsouzená ke krachu,“ píše tam mimo jiné.

Prezident Zeman naletěl ruské dezinformační kampani, o níž opakovaně tvrdí, že nestojí za to zabývat se jí. Stalo se tak v případě přijetí rusínské delegace, přes kterou se na Hrad dostali ukrajinští separatisté. Zápletku shrnuje Lukáš Prchal.

Čtrnáctiletý David Němec, který prožil velkou část života v Číně, je dalším, s kým pořídila rozhovor Renata Kalenská v rámci svého cyklu Děti Husákových dětí. (Ten cyklus si někdy přečtěte celý, jako celek dává smysl víc než po jednotlivých článcích; osobně ho pokládám za jednu z nejdůležitějších věcí, jaké jsme letos publikovali, přináší totiž autentické názory „bezejmenných“ příslušníků nejmladší generace.) Z Davidových odpovědí místy mrazí, stejně jako u jiných zpovídaných, jsou však upřímné a nepřikrášlené. Jestli je vám víc než čtrnáct, pak to považujte za povinnou četbu.

Vysílá Studio N. V dnešním podcastu si můžete poslechnout Matúše Kostolného, šéfredaktora slovenského Denníku N. Popisuje tam novinky z vyšetřování mafiána Mariana Kočnera.

Komerční sdělení: Změna společenského povědomí o nepřípustnosti domácího násilí se mění pomalu. K posunu přesto dochází a hrají v tom stále významnější roli i moderní technologie a sociální sítě. Příkladem je třeba mobilní aplikace Bright Sky CZ, říká Zdena Prokopová, spoluzakladatelka organizace ROSA. (Zadavatel: Vodafone)

Co najdete ve středečním tištěném vydání?

  • SPD ztrácí sponzory, Trikolóra je získává, z drobných darů už má miliony
  • K uctění památky českých studentů pozatýkaných 17. listopadu 1939 se chystají dvě vzpomínkové akce, jednu z nich pořádá Český svaz bojovníků za svobodu
  • Vzpomínka na 17. listopad 1989 – rozhovor s Petrem Pospíchalem, jedním z nejmladších signatářů Charty 77
  • Postpravda – agonie Západu? Komentář Patrika Ouředníka
  • Výstava fotografa Vladimíra Birguse připomíná, jak jsme žili před třiceti a více lety
  • Voyager 2 opustil Sluneční soustavu
  • Jak se u nás po druhé světové válce usadili bývalí italští komunističtí partyzáni

Zajímavosti a kuriozity

Americký chemik umí vyrobit ze vzduchu alkohol. Asi pětadvacetiprocentní. Když chcete silnější, musíte destilovat. Ale nepotřebuje kvasinky ani nic podobného. Jen katalyzátor a vzdušný oxid uhličitý. Mohl by to být i příspěvek k řešení klimatické krize, až na to, že podstatou reakce je elektrolýza a ten proud se taky někde musí vyrobit. Nicméně vodka značky Air možná na odbyt půjde.

Dokáže člověk vytvářet z hlavy náhodná čísla? Ne moc dobře.

Když lidé myslí na sex, snáze lžou. Potvrzeno vědecky.

Proton je o čtyři procenta menší, než by teoreticky měl být. (Možná vám to nepřipadá důležité, napíšu o tom článek a vysvětlím, proč to důležité je.)

Potřebujete dobré heslo? Proč si ho nenechat vytvořit od dvouletého německého chlapečka, který si hrábne do klávesnice? Jeho tatínek to nabízí jako službu. Neplacenou.

Budeme zas létat vzducholoděmi? (Já bych se v ní svezl moc rád.)

Citát pro dnešní den

Neztrácej čas hledáním překážky, možná že žádná není.
–Franz Kafka

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější