Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Normalizace brala lidem duši. Osvobodit se je hrozná dřina, říká Eva Holubová

Lidé mají tendenci si přikrášlovat minulost. Dřív opravdu nebylo lépe, připomíná herečka Eva Holubová. Foto: ČTK
Lidé mají tendenci si přikrášlovat minulost. Dřív opravdu nebylo lépe, připomíná herečka Eva Holubová. Foto: ČTK

Třicet let od sametové revoluce bude herečka Eva Holubová oslavovala v pražských ulicích, pád komunismu považuje za vítězství nad strachem a malověrností. Sama se narodila do uvolněné atmosféry 60. let a v období totality pozorovala, jak režim bral lidem sny i naději.

Na Instagramu fanouškům ve videu říkáte, že jste měla sen o Václavu Havlovi. Co se vám zdálo?

Pluli jsme spolu na parníku po Labi. Ta loď se měnila, chvíli byla větší, chvíli menší. Odkud jsme vypluli, to nevím, ale míjeli jsme Hamburk i Manhattan. Oslavovali jsme, ale ne nějakou hostinou nebo pijatykou. Byla tam i Dáša Havlová, která pořád organizovala, ať si vezmeme karnevalové masky. Chtěla mi dát na hlavu kočičku, ale to by mi hlava nebyla vidět, a tak jsem ji nechtěla. Chtěla jsem radši slepici. Nemyslím celou slepici, ale slepici čepici. V tom jsem tam běhala a Vašek říkal, že je to krása a že se máme radovat.

Souvisí to s něčím, co jste s nimi zažila?

Je to možné. Točila jsem s ním Odcházení a jezdila jsem na Hrádeček, kde Andrej Krob pořádal zahradní slavnosti. Václav Havel měl smysl pro hraní si. Podle mě to ale souvisí ještě s jednou věcí.

S jakou?

Přišla jsem na to, že bohužel nemám moc času. A že je dobrý, když si lidi umí hrát. Uspořádat maškarní, hromadnou soutěž, hrát si v práci. Sama mám v hlavě nějaké projekty a dělám to i se svými dětmi. Hlavně teda s Karolínou a Matějem. To je její přítel, ale stejně tak můj. Moje dítě a můj přítel. Teda takhle… to je teď tak blbě používaný. Kamarád. Můj kamarád.

Já to chápu.

S nimi blbneme hodně, takže je možné, že to souvisí i s tím. Nezapomenout si v životě hrát.

Podle průzkumu pro Paměť národa si třetina lidí nad 40 let myslí, že za socialismu bylo lépe. Rozumíte jim?

Rozumím, protože si myslím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let od pádu komunismu

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější