Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Centrum pro čínské léčitele už mělo stát, je ale v nedohlednu. Tvrdík jednat nepřišel, musel na Hrad

Nad centrem tradiční čínské medicíny, které měl vybudovat stát s čínskou společností CEFC, se pomalu zavírá voda. Ani po třech letech od oznámení, že klinika vznikne při Fakultní nemocnici Hradec Králové, se stavět nezačalo. Poslanci dnes navíc vyškrtli čínské léčitele ze seznamu zdravotnických povolání.

Společnost CEFC tvrdí, že prostředky na výstavbu kliniky má, vadí jí ale postup ministerstva zdravotnictví, které nedokázalo právně ukotvit status léčitele a nezaložilo firmu na výstavbu kliniky. Podle úřadu naopak čínský investor nedoložil, že slíbené prostředky má. Místopředseda představenstva CEFC Jaroslav Tvrdík na dnešní schůzku k výstavbě centra podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly nedorazil, místo toho šel na Hrad.

Zbudování kliniky tradiční čínské medicíny v Hradci Králové oznámil už v roce 2015 tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) při návštěvě Číny. Tvrdil, že dvou let by mělo být otevřené.

Stávající šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO) se ale na její zbudování příliš netvářil. Chvíli to vypadalo, že nevznikne, pak měla být postavená v Praze a nakonec ministerstvo zdravotnictví na jaře letošního roku oznámilo, že centrum tradiční čínské medicíny vznikne na pozemcích Fakultní nemocnice Hradec Králové, ale nebude provozováno pod její záštitou.

Ani po půl roce se ale nic neděje. „Centrum se stavět nezačalo a za fakultní nemocnici vám mohu říct, že nemáme oficiální stanovisko k pokračování celého projektu,“ řekl Deníku N mluvčí Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor. S dalšími dotazy pak redakci odkázal na čínského investora.

Schůzka s Mynářem se protáhla, říká Tvrdík

Mluvčí CEFC Pavel Bednář ujišťuje, že společnost je připravená všechny svoje závazky dodržet a má na účtech i odpovídající finanční prostředky, což prý několikrát zaznělo při jednání se zástupci ministerstva zdravotnictví. Mluvčí ale tvrdí, že postup resortu firmu odrazuje.

„Bohužel ministerstvo zdravotnictví navrhlo zákonné úpravy léčby tradiční čínské medicíny a vyjádřilo nesouhlas s působením kliniky tradiční čínské medicíny v rámci Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ konstatoval Bednář.

„V současné době nemáme žádné informace, jak ministerstvo zdravotnictví postoupilo s novou legislativní úpravou tradiční čínské medicíny, ke které se zavázalo, ani se vznikem právnické osoby založené pod ministerstvem zdravotnictví, která by stavbu a provoz kliniky měla mít na starosti,“ dodal.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čínský vliv v ČR

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější