Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes Deníku N: Začátek Babišova konce, ruská liška v kurníku a nad čím se dohadujeme v redakci

Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N
Koláž vydání Enka. Ilustrační foto: Deník N

Co všechno se může tento týden stát (a nestane) s Babišovou vládou. Proč se Američanům (a nejen jim) nelíbí, že zmizelého Číňana má v čele Interpolu nahradit Rus. A jak na Krymu ruské tajné služby pečují o cizince.

Z úterních událostí pro vás vybral Libor Stejskal

Tak kampak se nám dneska posunula kauza, která posledních deset dní hýbe Českem? A jak to nakonec celé dopadne? Normálně se v případě takové otázky píše cosi o věštění z křišťálové koule, současná situace a to, jaké kdo drží trumfy, ale moc prostoru pro vymýšlení odpovědi neskýtá.

Existují čtyři scénáře, jak může vládní krize skončit. Ve skutečnosti je ale reálný jen jeden, shrnuje ve své analýze redaktor Deníku N Jan Moláček. A není to Babišova demise, vyslovení nedůvěry jeho vládě či odchod koaličního partnera ČSSD. Ty jsou spíše jen v rovině fantazírování a zbožných přání.

Co z toho kápne? To ovšem nebrání komunistům, aby se ze své podpory vládě snažili něco vyrazit. Rádi by, aby se na stůl opět vrátilo zdanění náhrad za církevní restituce. „Musíme na vahách měřit, jestli se nám podpora vyplatí,“ napínal nejdřív koalici poslanec Jiří Valenta. O tom, jak budou komunističtí poslanci hlasovat, ovšem rozhoduje vedení strany. A to poslancům „doporučilo“, aby… ano, hádáte správně: Babišovu vládu podrželi.

Začátek konce? Slovenský politický poradce Radovan Choleva si ale myslí, že konec Babišovy politické moci už není v nedohlednu. „Dosud se zdálo, že mu neublíží nic, ale poprvé o tom pochybuju. Strategie: ‚Je to kampaň!‘ už vyprchala,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Odchod z Klecan. Babišův odchod tedy podle všeho není úplně na pořadu dne, první rezignace ale už padla. Letošní jednička na kandidátce ANO do zastupitelstva Prahy 8, psychiatrička Dita Protopopová, která psala posudek na zdravotní stav Andreje Babiše mladšího, na vlastní žádost odchází z klecanského Národního ústavu duševního zdraví. Ten vede známý psychiatr Cyril Höschl, s nímž Deník N hovořil o Protopopové minulý týden.

Pod drobnohledem FSB. Je prakticky nemožné, aby ruské tajné služby nevěděly, že je Andrej Babiš jr. na okupovaném Krymu, nesledovaly, co tam dělá, neznaly jeho tamní přítelkyni, shoduje se několik ukrajinských zdrojů Deníku N. A zároveň si na fotografiích zachycujících Babišova syna u Černého moře, které nejdříve premiér zveřejnil na sociálních sítích a pak zase stáhl, všímají zajímavých detailů.

Nebývale otevřené varování šéfa BIS. Šéf bezpečnostní a informační služby Michal Koudelka s neobvyklou otevřeností varoval před hrozbami z Ruska a Číny. Jejich zpravodajské služby podle něj v Česku působí velmi agresivně.

Jako liška v kurníku. Bývalý šéf Interpolu zmizel ze dne na den kdesi v rodné Číně a zbyl po něm jen rezignační dopis. Nahradit ho teď má dosavadní viceprezident této mezinárodní organizace pro policejní spolupráci a opět zástupce autoritářského režimu – ruský generálmajor Alexandr Prokopčuk. To se nelíbí nejen Ukrajině či Litvě, ale ani Američanům.

„Rusko běžně zneužívá Interpolu k vyřizování si účtů a šikanování politických oponentů, disidentů a novinářů. Prokopčuk se na této zastrašovací strategii, jejímž hlavním smyslem je oslabit demokratické instituce a posílit Putinův autoritářský režim, osobně podílí,“ tvrdí ve společném dopise dva demokratičtí a dva republikánští senátoři. Přečtěte si, co všechno o Prokopčukovi zjistili redaktoři Deníku N.

Dějiny jako literatura. V Kultuře podrobně rozebíráme aktuální knihu německého literárního vědce Martina Puchnera Svět ve slovech. Knihy hrály v dějinách větší úlohu, než si možná myslíme.

Trafika, nebo konkurs. Překvapivě živou diskusi vyvolala v naší redakci zpráva, že brněnští Piráti hledají své potenciální zástupce do statutárních orgánů městských firem v klasických výběrových řízeních, kam se může přihlásit každý. Dohadovali jsme se tak dlouho, až dva redakční kolegové sedli a sepsali svůj názor pro a proti.

Petr Koubský si myslí, že za pokus to stojí. Horší než zavedené přidělování těchto „trafik“ zasloužilým stranickým matadorům to být nemůže. Jan Moláček má naopak za to,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější