Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Hašane, neřeš blbosti. Tady se rozhoduje o budoucnosti republiky.“ Slavný brankář kvůli revoluci utekl z vojny

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Sametová revoluce změnila životy většině lidí v Československu, možná největší skok ale zažili po listopadových událostech vrcholoví sportovci, kterým se otevřela cesta na západ. Na přelomové dny vzpomínají bývalý hokejista Dominik Hašek a jeho jmenovec, někdejší fotbalista Ivan Hašek.

Nebýt revoluce, NHL by s velkou pravděpodobností přišla o jednoho z nejlepších brankářů historie. „Měl jsem nabídky ze zámoří i před listopadem 1989, ale nedovedl jsem si představit, že bych emigroval a už bych se nikdy nesměl vrátit domů a mí blízcí by tady byli perzekvováni,“ říká Dominik Hašek, který tak přestoupil do Chicaga až v pětadvaceti letech v roce 1990.

„Když revoluce začínala, na NHL jsem hned nemyslel. To přišlo až na přelomu roku. Ze začátku všichni hlavně chtěli, aby už komunisté skončili u moci,“ říká brankář, kterého sice Chicago draftovalo už v roce 1983, ale největší stopu zanechal v Buffalu a Detroitu, s nímž dvakrát získal Stanley Cup.

To bývalý kapitán fotbalové reprezentace Ivan Hašek sice přestoupil do zahraničí rovněž až po revoluci, ale na rozdíl od svého jmenovce měl v plánu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

30 let od pádu komunismu

Fotbal

Hokej

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější